Kerk & religie

Synode Protestantse Kerk praat opnieuw over toekomst

De najaarssynode van deze week is de vijfde generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) die in het teken staat van de toekomst van het kerkgenootschap. Nu vooral over hoe de veranderingen, waartoe besloten is op grond van de notitie ”Kerk 2025: waar een Woord is, is een weg”, in de praktijk kunnen worden uitgevoerd en kerkordelijk verankerd.

16 November 2016 15:23Gewijzigd op 20 March 2023 16:06
Op Nieuw Hydepark in Doorn gaat donderdag de najaarssynode van de Protestantse Kerk in Nederland van start. beeld RD, Anton Dommerholt
Op Nieuw Hydepark in Doorn gaat donderdag de najaarssynode van de Protestantse Kerk in Nederland van start. beeld RD, Anton Dommerholt

Maar de Protestantse Kerk zou de Protestantse Kerk niet zijn als er niet eerst gesproken zou moeten worden over naamgeving. Kon de triosynode ruim tien jaar geleden maar niet besluiten welke naam de verenigingskerk van hervormden, gereformeerden en luthersen moest krijgen; in april dit jaar duurde het vele uren voordat besloten werd of de Protestantse Kerk in Nederland wel of geen ”bisschoppen” zou krijgen.

Classis

De bisschop haalde het niet. Maar nu moet de synode zich buigen over de vraag wat de naam wordt van de elf nieuw te vormen ”kerkprovincies”.

Het gezaghebbende generale college voor de kerkorde kiest voor de aanduiding ”regionale synode”. Maar het moderamen (dagelijks bestuur) van de synode is het met die naam niet eens en kondigde onlangs een eigen voorstel aan. Mogelijk dat het moderamen toch kiest voor een naam waarin het begrip ”classis” is verwerkt.

Het feit dat het synodebestuur een ander voorstel doet dan het generale college voor de kerkorde laat zien dat het moderamen de naamgeving van de nieuwe regionale verbanden belangrijk vindt. Het is afwachten waar de synodeleden voor kiezen. In ieder geval is duidelijk dat als er gekozen wordt voor de naam ”regionale synode” de verbouwing van de Protestantse Kerkorde nog ingrijpender zal zijn dan wanneer de aanduiding ”classis” gehandhaafd blijft.

De voorzitter van de nieuwe regionale synode gaat, al naar gelang er wordt besloten de kerkelijke regio classis of regionale synode te noemen, classispredikant of regiopredikant heten. De voorzitter krijgt vergaande bevoegdheden, ook als het gaat om gemeenten waarin kerkenraad en predikant niet meer door één deur kunnen. Het moderamen van de regionale synode krijgt overigens in al die beslissingen het laatste woord.

Over de wijzigingen die nodig zijn om het rapport Kerk 2025 kerkrechtelijk te verankeren, praat de synode vrijdag bijna de hele dag. Er is veel te bespreken, want het generale college voor de kerkorde heeft een eerste deel van meer dan vijftig A4’tjes aan de synode aangeboden waarin tot in de kleinste details de veranderingen in de structuur van de kerk in de kerkorde worden geweven. Op latere synodevergaderingen komen nog andere wijzigingsvoorstellen op tafel, zodat per 1 januari 2018 de huidige 75 protestantse classes vervangen kunnen worden door 11 nieuwe classes of regionale synodes.

Het is trouwens niet uitgesloten dat het kerkordecollege aan het einde van de besprekingen nog komt met een voorstel om de structuur van de kerkorde te wijzigen en onderwerpen meer te clusteren.

Heilig avondmaal

Donderdag zal de synode, veelal in groepen, spreken over een notitie over het heilig avondmaal die is opgesteld door prof. dr. Jan Muis, hoogleraar systematische theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit. De tekst van de notitie hoeft niet tot in detail door de synode te worden goedgekeurd. Het moderamen wil het rapport vooral gebruiken om het gesprek in de kerk over „de maaltijd van de Heer” te stimuleren.

Donderdag zullen de synodeleden ook nadenken over de toekomstige synodeagenda en over de vraag hoe de bezinning over ethische onderwerpen in gemeenten gestimuleerd kan worden. De door de synode uitgebrachte brochures over ethische thema’s worden namelijk niet erg frequent door gemeenten besteld.

In het kader van de ethische bezinning vindt er donderdag verder een panelgesprek plaats over de Donorwet. Ook spreekt de synode over de voortgang van de permanente educatie voor predikanten.

Nieuw Hydepark

Het is de bedoeling dat de kerkvergadering deze week een grote en belangrijke stap voorwaarts zet als het gaat om het vereenvoudigen van de kerkelijke structuur. Nadat de synode in november 2015 en in april 2016 de contouren van de vernieuwingen besprak, is het nu tijd voor de bestektekening en voor het kerkordelijk doorrekenen van alle veranderingen waartoe besloten is.

De synode komt voor het eerst samen op Nieuw Hydepark in Doorn. De vergadering is donderdag en vrijdag te volgen via ons liveblog op RD.nl.

Lees ook in Digibron

PKN stuurt nota ”Kerk 2025” naar gemeenten (Reformatorisch Dagblad, 22-01-2016)

Protestantse Kerk doet flinke stap richting toekomst (Reformatorisch Dagblad, 13-11-2015)

Kerk op weg naar 2025 : Groeien naar structuur die dienstbaar is aan de verkondiging (De Waarheidsvriend, 06-11-2015)

Notitie PKN oogst waardering én kritiek (Reformatorisch Dagblad, 03-10-2015)

PKN wil organisatie opnieuw uitvinden (Reformatorisch Dagblad, 01-10-2015)

Scriba PKN: Volkskerk niet langer houdbaar : Synoderapport ”Kerk 2025: waar een Woord is, is een Weg” stelt acht classes voor (Reformatorisch Dagblad, 01-10-2015)

Meer over
Synode PKN

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer