Australië schuift elk jaar een stukje op
Het Australische continent schuift elk jaar enkele centimeters op. De afgelopen 22 jaar bewoog het continent 1,5 meter naar het noorden. Op zich geen schokkende veranderingen, maar het is wel zinvol om er rekening mee te houden bij het programmeren van gps-systemen voor onder meer autonoom rijdende auto’s.
De oorzaak is nu ook bekend: veranderingen in het massamiddelpunt van de aarde. Dat maakten Australische wetenschappers eerder deze week bekend in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Geophysical Research.
Het massamiddelpunt van de aarde is de gemiddelde positie van het middelpunt van de aarde op basis van de massa van de aardbol. Dit middelpunt bevindt zich in ruwweg in de vloeibare kern van de planeet, 6000 kilometer onder het aardoppervlak.
Het massamiddelpunt is echter niet altijd exact hetzelfde punt in de aardkern. Het verschuift elke zomer en winter door veranderingen in de verdeling van water op aarde.
De positie van Australië op de wereldbol schuift daardoor tweemaal per jaar een stukje heen en weer. Ten opzichte van de andere continenten gezien is die verschuiving van het werelddeel elk jaar per saldo een paar centimeter richting het noorden.