Kerk & religie

NGK trekken zich terug uit Breed Beraad Protestantse Kerken

Er komt een einde aan de betrokkenheid van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) bij het Breed Beraad Protestantse Kerken, het voormalige Woerdens Beraad. De commissie voor contact met de hoge overheid van de NGK neemt inmiddels niet meer deel aan de vergaderingen van dit interkerkelijke overlegorgaan.

Van onze verslaggever
12 November 2016 17:03Gewijzigd op 16 November 2020 08:29
Landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken in Nunspeet. beeld RD, Anton Dommerholt
Landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken in Nunspeet. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat bleek zaterdag in Nunspeet tijdens de landelijke vergadering van de NGK.

Aanleiding voor het vertrek van de NGK, is het steeds bredere terrein dat het beraad in de ogen van de commissie voor contact met de hoge overheid (CCHO) wil bestrijken. De NGK vinden dat kerken slechts bij zaken die van levensbelang zijn, nadrukkelijk hun stem moeten verheffen. In andere gevallen kunnen christenen hun invloed aanwenden via politieke partijen, aldus woordvoerster drs. H. Tjalma-den Oudsten van de CCHO.

Het Breed Beraad Protestantse Kerken startte op 9 december 2009 op initiatief van de Gereformeerde Gemeenten. De informele overleggroep, die aanvankelijk de naam Woerdens Beraad aannam, wil zich bezinnen op de profetische taak van kerken in de samenleving. De landelijke vergadering van de NGK besloot nooit formeel tot deelname aan het beraad, maar de NGK waren wel vanaf de start betrokken. Andere betrokkenen zijn de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk, de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten.

De NGK blijven wel deelnemen aan het CIO – Interkerkelijk Contact in Overheidszaken. Daarbij zijn 32 kerken vertegenwoordigd, waaronder op één na alle kerken die deelnemen aan het Woerdens Beraad. Alleen de Oud Gereformeerde Gemeenten zijn niet betrokken bij het CIO.

J. M. Dreschler (Amsterdam-Alkmaar) vroeg zich af of de NGK door zich terug te trekken uit het beraad, niet de kans ontnemen om „principiëler en actiever” een stem te laten horen richting de overheid. Vanuit het CIO klinkt naar zijn inschatting veel meer een geluid van „de grootste gemene deler” door.

Volgens Tjalma-den Oudsten zorgt de betrokkenheid van de NGK bij twee platforms daarentegen voor verwarring. „Vanuit departementen klinkt de vraag: „Spreken jullie via twee clubs met ons?” Het is helderder om alleen via het CIO met de overheid spreken. Dat heeft als nadeel dat de grootste gemene deler doorklinkt. Anderzijds legt het geluid van het CIO ook meer gewicht in de schaal.”

Voorzitter ds. W. Smouter van de landelijke vergadering, tevens lid van de CCHO, onderstreepte dat het niet in de traditie van de NGK past om als landelijk kerkverband uitspraken te doen over maatschappelijke zaken. „Nu verbreedt de club zich en maakt zelfstandig afspraken met ministeries. Dan krijg je persberichten waarin staat dat de kerken iets onder de aandacht brengen van de overheid. Het roept te veel vragen op als daar bij staat dat de NGK niet meedoen.”

De voorzitter van het Breed Beraad Protestantse Kerken, ds. F. Mulder van de gereformeerde gemeente in Rhenen, was zaterdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.


Zie ook:

Kerken oneens over zondagswet (RD.nl, 1 juni 2016)

Koning ontvangt delegatie protestantse kerken (RD.nl, 5 oktober 2015)

Religieuze groepen willen spanning wegnemen (RD.nl, 20 november 2014)

Woerdens Beraad voert overleg met Opstelten (RD.nl, 20 augustus 2013)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer