Binnenland

Nieuwe wisentstier op Veluwe in aantocht

De kleine kudde wisenten op de Veluwe wordt komend voorjaar uitgebreid. De twee koeien en het stierkalfje krijgen in elk geval gezelschap van een nieuwe stier.

Jan Kas
11 November 2016 14:41Gewijzigd op 16 November 2020 08:27
De wisent is een kuddedier. Ook op de Veluwe zijn de dieren continu bij elkaar in de buurt. beeld Jan Ritzer
De wisent is een kuddedier. Ook op de Veluwe zijn de dieren continu bij elkaar in de buurt. beeld Jan Ritzer

Het gaat volgens ARK Natuurontwikkeling goed met de wisenten. „De drie dieren zijn in prima conditie en verkennen hun leefgebied volop.”

In april werden de twee koeien en een jonge stier uitgezet in de Boswachterij Kootwijk. De Europese bizons kwamen uit een natuurgebied in Duitsland. „De eerste weken waren heftig”, aldus voorzitter Jan Wolleswinkel van de Stichting Wisent op de Veluwe. „Eerst was er grote vreugde om het kalfje dat kort na de komst van de dieren werd geboren, een week later was er diep verdriet om de dood van de stier.”

Beschadigd

Uit sectie bleek dat de stier ernstige inwendige vergroeiingen had. „Zijn magen waren beschadigd waardoor hij niet meer voldoende energie uit voedsel kon opnemen. Daardoor verzwakte hij, met de dood tot gevolg”, aldus ARK. „De beschadigingen lijken veroorzakt te zijn door een scherp voorwerp dat hij ooit ingeslikt heeft. ”Scherp in” heet zoiets bij runderen.”

Het voorwerp zelf is niet aangetroffen”, zegt Wolleswinkel. „Voor ons was het een opluchting dat de oorzaak buiten het nieuwe terrein lag en dat evenmin sprake was van een besmettelijke ziekte die een bedreiging had kunnen zijn voor de rest van de kudde.”

Aanvankelijk verbleven de wisenten in een 17 hectare groot wengebied. In juni namen ze hun hele leefgebied van 400 hectare in bezit. Sindsdien was er tot aan de bronsttijd van de edelherten in september tweemaal per week een excursie met een treintje naar de wisenten, met kleine groepen, van hooguit zestien bezoekers.

„We konden niet garanderen dat de deelnemers de wisenten in het omvangrijke terrein ook te zien kregen, maar met 60 procent van de excursies is dat wel gelukt”, aldus Wolleswinkel. Aan de wisentensafari’s namen in totaal 350 personen deel. Komende winter zijn er, omdat het gehuurde treintje niet meer beschikbaar is, fietsexcursies.

De wisent is een kuddedier, de drie dieren zijn continu bij elkaar in de buurt. Ze vreten volop van de aanwezige grassen en struiken. „Waaronder de Amerikaanse vogelkers”, zegt Wolleswinkel. „En dat komt goed uit, want die mag wel wat minder uitbundig groeien om het gebied niet te overwoekeren. Jakobskruiskruid en sint-janskruid laten de wisenten staan. Die zijn ook voor hen giftig en smaken bovendien vies.”

In het gebied leven de wisenten samen met onder andere vossen, reeën, edelherten en wilde zwijnen met hun biggen. „Onlangs werd tijdens een interactie tussen de wisenten en zwijnen duidelijk dat de wisent een zwijn niet al te dichtbij duldt”, meldt ARK.

Belangrijke vraag is hoe de wisenten de winter doorkomen. Wolleswinkel: „Hun gezondheid is nu uitstekend en ze kunnen goed aan hun voedsel komen.” Indien nodig worden de dieren in de wintermaanden bijgevoerd. „maar alleen als hun conditie dat vraagt.”

Voor komend voorjaar heeft ARK de invoer van een volwassen stier gepland. „We hopen dat die niet alleen komt. Nog een paar vrouwtjes erbij zou mooi zijn. Voor een grotere koppel is het leefgebied ruim genoeg”, zegt Wolleswinkel.

„Om die uitbreiding hebben we nadrukkelijk gevraagd. In andere leefgebieden in Europa zijn mogelijk te veel wisenten. Qua DNA en bloedgroepen moeten ze wel bij elkaar passen, maar transport is wel goedkoper als er gelijk meer dieren worden vervoerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer