Kamer wil gelijke kans verzekeraars WAO
Een kamermeerderheid wil dat particuliere verzekeraars bij de uitvoering van de WAO precies dezelfde kansen krijgen als uitkeringsinstantie UWV. CDA, VVD en D66 zijn het eens met de kritiek van het Verbond van Verzekeraars dat er sprake moet zijn van een gelijk speelveld.
Dat bleek vanochtend tijdens een overleg in de Tweede Kamer dat ging over de positie die gedeeltelijk arbeidsongeschikten in de toekomst moeten krijgen. Het kabinet wil dat vanaf 2006 alleen volledig arbeidsongeschikten nog een WAO-uitkering krijgen. Wie nog gedeeltelijk kan werken, moet aan de slag blijven met een aanvulling op het loon.
De werkgever moet die loonaanvulling betalen, maar kan het risico ervan verzekeren. Het kabinet wil daarbij de vrijheid geven te kiezen voor een private verzekeraar in plaats van de publieke uitkeringsinstantie UWV. Door de marktwerking die daardoor ontstaat, zullen zowel verzekeraars als UWV beter hun best doen gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan de slag te helpen, is de verwachting.
Verzekeraars vrezen echter dat zij geen eerlijke kans maken in de concurrentieslag met het UWV. Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft de publieke instelling een voorsprong opgebouwd, waardoor verzekeringsmaatschappijen nauwelijks een kans hebben om zich in de markt te vechten. Zij moeten hun verzekeringsactiviteiten van de grond af opbouwen en dat is duur.
De verzekeraars dreigen dan ook niet mee te doen in de nieuwe WAO-plannen als minister De Geus van Sociale Zaken hen niet tegemoetkomt. Ze hebben hem zelfs een ultimatum van tien dagen gesteld. „Wij hebben nog wel hoop dat de minister met een oplossing komt, anders blijft de WAO-uitvoering geheel publiek”, aldus een woordvoerder van het verbond.
De Geus laat in een reactie weten in overleg te zijn met de verzekeraars. Maar daarbij kan wat hem betreft van een ultimatum geen sprake zijn. De minister heeft eerder toegezegd de verzekeraars tegemoet te willen komen in de financiële gevolgen die het WAO-plan voor hen heeft.