Twijfels over betere borging godsdienstonderwijs
Een initiatiefwet van PvdA, CDA en CU om de financiering van het godsdienstig en humanistisch vormend onderwijs op openbare scholen beter te borgen, kan nog niet op een meerderheid rekenen.
VVD en PVV zijn er sowieso niet voor en de SP heeft grote twijfels. Dat bleek woensdagavond in de Tweede Kamer tijdens de eerste termijn van de behandeling van de wet.
Ouders van kinderen op openbare scholen kunnen ervoor kiezen om hun kind godsdienstig of humanistisch onderwijs te laten geven. Als er voldoende belangstelling is, komt daarvoor een aparte leerkracht naar de school. Van deze voorziening maken 75.000 leerlingen gebruik.
De financiering van dit onderwijs was vroeger in handen van de gemeenten, maar in 2009 nam het rijk de financiering ervan over. In de begroting van het ministerie van Onderwijs is nu jaarlijks een subsidie van ruim 10 miljoen euro beschikbaar om een expertisecentrum dat de uitvoering van het onderwijs voor zijn rekening neemt, in stand te houden.
PvdA, CDA en ChristenUnie willen de financieringsstroom voor dit centrum opnemen in de onderwijswetten. Daardoor is er minder kans op bezuinigingen. In 2013 wilde de regering korten op dit onderwijs, en dat leidde tot veel protesten. Uiteindelijk heeft de Kamer een stokje gestoken voor de bezuiniging.
Behalve PvdA, CDA en CU sprak de SGP zich onomwonden uit voor de wet. De VVD vindt dat het algemeen vormend onderwijs over godsdiensten dat nu plaatsheeft op de openbare school voldoende. De PVV zit ook op die lijn.