Onzekerheid, dáár houden beleggers niet van
Risico kunnen beleggers best waarderen, ze houden alleen niet van onzekerheid. Na onlangs al overrompeld te zijn door de brexit bracht de Amerikaanse keuze voor Trump de financiële markten daarom woensdagmorgen flink in beroering.
Want nu Donald Trump en zijn vrouw Melania de gordijnen kunnen uitzoeken voor het Witte Huis, groeit de onzekerheid. De VS krijgen een president van wie tamelijk onvoorspelbaar is wat hij zal doen, laat staan wat het effect van zijn daden zal zijn op de economie en de wereldhandel.
Anders dan de huidige Democratische president Obama, die het sinds 2010 moest stellen met een vijandig parlement, sleepten de Republikeinen de afgelopen nacht niet alleen het presidentschap binnen, maar verstevigden zij ook hun meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Waar een keuze voor Clinton waarschijnlijk een voortzetting van het bestaande beleid had opgeleverd (en dus zekerheid), kan het Amerikaanse beleid hiermee de komende tijd voor flinke wendingen zorgen: maakt Trump echt een einde aan het beleid van handelsakkoorden? Kiest hij werkelijk voor minder regulering, meer protectionisme en een muur op de grens met Mexico?
Hoewel een zakenman aan het roer van de natie op het eerste gezicht geen ongunstig perspectief lijkt voor bedrijven, bleek de afgelopen weken dat beleggers de opmars van Trump met argusogen aanschouwen. Toen de FBI recent bekendmaakte opnieuw een onderzoek te starten naar de e-mails die Clinton via haar privécomputer had verstuurd, gaf dit niet alleen de campagne van Trump hernieuwd elan, maar luidde dit tevens het begin in van een in decennia niet vertoonde verliesreeks op de Amerikaanse beurzen: maar liefst negen dagen op rij noteerden er aan het einde van de dag minnen op de borden. Nadat de FBI aangaf het onderzoek te staken, haalden beleggers direct weer opgelucht adem.
Afgelopen nacht, toen de eerste signalen kwamen dat de verkiezingsuitslag anders zou uitpakken dan de winst voor Clinton die de peilingen hadden voorspeld, keerde de onrust terug en zochten beleggers hun toevlucht tot de ‘veilige havens’, zoals goud, zilver en de Zwitserse munt. De koersen van aandelen, de dollar en de olieprijs daalden daarentegen juist.
Nadat de Aziatische beurzen met dikke minnen al een voorschot hadden gegeven, openden ook de beurzen in Europa vanmorgen nerveus. De AEX-index noteerde kort na opening 2,9 procent lager. Nadat Trump in zijn verkiezingstoespraak een verzoenende toon aansloeg, liepen de verliezen overigens rap terug. Opvallend was dat ook de rente op de kapitaalmarkt daalde, mogelijk doordat financiële markten de toekomstige groei met de Republikein Trump aan het roer lager inschatten. De geschiedenis lijkt hun daarin gelijk te geven. Hoewel een president natuurlijk altijd het beleid erft van zijn voorganger, wisten Democratische presidenten er in de naoorlogse periode een hogere economische groei uit te persen dan Republikeinen in het Witte Huis. Al zeggen, en dat weten beleggers heel goed, resultaten uit het verleden natuurlijk niets over de toekomst.