Wetenschap & techniek

Daglicht in elke hoek

Iedereen kent ze wel: van die kamers waar altijd de lamp aan moet, ook als de zon hoog aan de hemel staat. Met een spiegel die de baan van de zon volgt, is dat niet langer nodig.

8 November 2016 09:18Gewijzigd op 16 November 2020 08:18
De Solenica Lucy is krachtig genoeg om een flinke woonkamer te doen baden in het zonlicht. beeld Solenica
De Solenica Lucy is krachtig genoeg om een flinke woonkamer te doen baden in het zonlicht. beeld Solenica

De van oorsprong Italiaanse ontwerper Diva Tommei had niet alleen het voornemen met haar uitvinding het milieu wat te ontlasten. Bij daglicht voelen mensen zich veel prettiger dan bij kunstlicht, is haar ervaring. Zeker als mensen uren achtereen intensief aan het werk zijn op school of op kantoor.

Tommei promoveerde aan de universiteit van Cambridge in het vakgebied bio-informatica. Tijdens haar promotieonderzoek kwam ze op het idee om met een spiegel daglicht op plaatsen te brengen waar dat nodig is.

Tommei zelf neemt het woord spiegel niet vaak in de mond, maar spreekt liever over ”robot Lucy”. Al is het woord robot wel veel eer voor een spiegel die de gebruiker zelf op het plafond van de te verlichten kamer moet richten, waarna hij die positie houdt door de baan van de zon te volgen.

Opvrolijken

Robot of niet, Lucy is tot veel in staat. Haar kunnen houdt niet op bij het opvrolijken van een sombere, grijze kantoorruimte. Via een minuscuul raampje is het mogelijk om een forse kamer waarin het bijna donker is, om te toveren in een aantrekkelijke ruimte die baadt in het zonlicht. Een prachtige oplossing voor een gebouw dat tijdens een hittegolf de rolluiken bijna helemaal gesloten heeft.

Om zonlicht op te vangen, is het nodig dat Lucy in de buurt van een raam wordt opgesteld. Vaak is het nog praktischer dat de spiegel buiten staat en het zonlicht via het raam naar binnen kaatst. Met zijn waterdichte pantser kan Lucy dat goed hebben en met een los verkrijgbare telescooparm kan ze bijvoorbeeld aan een balkonhek worden verankerd.

De bolvormige Lucy heeft een doorsnede van zo’n 30 centimeter. In de bol zit de spiegel die het zonlicht weerkaatst. Lucy is niet afhankelijk van het lichtnet. De energie die het apparaat nodig heeft om met de spiegel de baan van de zon te volgen, haalt het uit zonnecellen.

Sensoren

Bang dat het apparaat brand veroorzaakt hoeft de gebruiker volgens de ontwerper niet te zijn. De spiegel is vlak en bundelt het zonlicht niet tot een geconcentreerde lichtstraal. Het weerkaatste zonlicht is niet brandgevaarlijk, maar kan (net als het kijken in direct zonlicht) wel schade aan de ogen toebrengen. Dat voorkom je door de spiegel altijd op het plafond te richten. Sensoren zorgen ervoor dat het licht gelijkmatig en met de gewenste intensiteit over de ruimte wordt verdeeld.

Ze werkt ook als de zon niet schijnt, al is de hoeveelheid licht die dan binnenkomt wel minder. Via crowdfunding heeft Tommei meer dan genoeg startkapitaal binnengehaald. Naar verwachting komt Lucy volgend jaar mei op de markt en gaat 299 dollar kosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer