SGP presenteert initiatiefnota voor betere hulp bij ongewenste zwangerschap
Verbeter de hulp aan ongewenst zwangere vrouwen. Dat is de kern van een maandag aan de Tweede Kamer gepresenteerde initiatiefnota van de SGP.
Is de abortuswet een verkeerde wet? „Absoluut”, zegt SGP-leider Van der Staaij, „want deze wet biedt onvoldoende bescherming aan het ongeboren leven. Tegelijkertijd bevat zelfs zo’n wet tal van nog niet benutte aanknopingspunten om de hulp aan ongewenst zwangere vrouwen te verbeteren. In onze nota vragen we daar aandacht voor.”
Het laten afbreken van een zwangerschap is in Nederland helaas eenvoudiger dan het uitdragen ervan, betoogt Van der Staaij. „Laat maar eens op je inwerken waar een hevig twijfelende vrouw terechtkan. De huisarts heeft op dit vlak geen wettelijke taken. Als hij al toekomt aan een keuzehulpgesprek moet dat in twintig minuten. Het werk van gespecialiseerde instellingen zoals Siriz en Fiom staat onder druk. Voor een gesprek moeten veel vrouwen dus noodgedwongen uitwijken naar een abortuskliniek. Dat is bepaald geen neutraal terrein.”
Wat de SGP op dit punt voorstelt? Van der Staaij: „Wij vinden dat een vrouw standaard moet worden doorverwezen voor een onafhankelijk keuzehulpgesprek. De rijksfinanciering voor Siriz en Fiom moet daarvoor toereikend zijn. Een abortuskliniek mag zo’n 100 euro declareren voor elk gesprek dat niet leidt tot een abortus. Daarvoor is een aparte subsidieregeling, als uitvloeisel van de abortuswet. Waarom is zo’n regeling er voor Siriz en Fiom dan niet?”
Dat het regelen van hulp of opvang tegenwoordig de taak van gemeenten is, is volgens Van der Staaij niet verkeerd. „Maar ook gemeenten moeten het goede signaal afgeven dat je zwangerschap uitdragen iets is wat in Nederland kan, waar je hulp en steun bij krijgt. Gemeenten voeren een streng beleid op het gebied van huisvesting, bijstand en schuldhulpregelingen, maar kunnen voor bijzondere doelgroepen uitzonderingen maken. Dat kunnen ze voor ongepland zwangere vrouwen nog veel vaker doen. Ook daar vestigt de nota de aandacht op.”
Een in ruim dertig jaar gegroeide praktijk nog willen ombuigen; is dat realistisch? Van der Staaij: „Als mensen vragen of dat makkelijk is, is het antwoord nee. Abortusartsen zeggen: Met het weghalen van een vruchtje helpen wij de vrouw. Hun onwil om te erkennen dat een zwangerschap beëindigen neerkomt op het doden van menselijk leven bevordert het zoeken naar alternatieven natuurlijk niet. Toch zie ik ook lichtpuntjes. In 2013 kon de SGP in het herfstakkoord tijdelijk extra financiering regelen voor landelijk werkende instellingen als Siriz en Fiom. Vrijdag maakte het kabinet bekend dat die impulssubsidie ook na 2017 beschikbaar blijft. Uit de enquête die TNS NIPO voor ons hield, blijkt verder dat een meerderheid van de bevolking betere hulp wil voor ongewenst zwangere vrouwen. Kortom, redenen te over voor het voorzetten van het debat.”