Binnenland

Top voor burgerdemocratie in Friesland

Achthonderd burgers denken zaterdag op de eerste Friese Dorpentop met elkaar na over de toekomst van het Friese platteland.

Hjalmar Guit
3 November 2016 15:22Gewijzigd op 16 November 2020 08:11
beeld ANP
beeld ANP

„Een agenda is er niet. De deelnemers bepalen waar het tijdens de top over gaat”, zegt Dirkje Rodenhuis, woordvoerster van de Friese Dorpentop.

De Dorpentop is onderdeel van de landelijke stichting G1000, die bijeenkomsten organiseert waarop burgers met elkaar kunnen nadenken over een bepaald thema zonder dat de politiek bepaalt wat er gebeurt of waarover wordt gesproken.

De oprichter van G1000, Harm van Dijk, hield de eerste top in 2014 in Amersfoort. „Ik was onder de indruk van een G1000-top in België en wilde zoiets ook in Nederland organiseren. Daar kwamen zulke goede reacties op dat het jammer zou zijn om er niet mee verder te gaan”, vertelt Van Dijk. Samen met politici kwamen de Amersfoortse deelnemers met een Groenvisie voor hun stad. Sinds dat succes kunnen burgerinitiatieven de hulp van Van Dijk inroepen bij het verzorgen van een eigen G1000 in hun omgeving.

Politici luisteren volgens Van Dijk te weinig naar de burgers. Met de G1000 wil hij bereiken dat de politiek beter naar de gemeenschap gaat luisteren. „We mogen best aanschuiven bij gemeenteraadsvergaderingen onder het mom van dat burgers ook wel iets weten. Maar gaat het om beleid bedenken, dan staan politici boven ons”, betoogt Van Dijk. Ook op het huidige politieke systeem heeft hij kritiek. „Als je de verkiezingen wint, mag je bepalen wat er gebeurt. Iedere winnaar krijgt een deel van de buit en wat de rest van de gemeenschap vindt, is niet meer belangrijk”, meent Van Dijk. Beter zou volgens hem een mengvorm zijn tussen burgers en politiek, in plaats van de scheiding die nu bestaat.

Doel van de Friese top is dat uiteindelijk tien ideeën uit de bus komen waarmee de burgers zelf aan de slag kunnen. Rodenhuis: „De burger krijgt het heft in handen, in plaats van dat hij maar één keer per vier jaar kan stemmen. We nodigen ook politici uit zodat zij kunnen horen wat er speelt in de gemeenschap.”

Fractievoorzitter en Fries statenlid Corlienke de Jong van de Friese Nationale Partij (FNP) erkent dat de politiek en burgers tegenwoordig te ver van elkaar af staan. En dat moet anders. De Jong: „We zouden moeten nadenken over hoe we dat kunnen veranderen. Voor veel burgers is meedenken over de politiek niet aantrekkelijk.” De Dorpentop juicht de fractievoorzitter daarom toe.

Ondanks haar enthousiasme is FNP-er, wiens partij in de coalitie van de provincie Friesland ziet, voorzichtig over het daadwerkelijk uitvoeren van de G1000-uitkomsten. „Dat hangt er vanaf of de plannen binnen het coalitieakkoord vallen. Stel dat er een plan komt om Friesland vol te bouwen met windmolens, dat willen we dat niet”, vertelt De Jong. Daarnaast heeft ze ook kritiek op de representativiteit van de Friese Dorpentop. „Volgens mij is iets pas representatief bij minimaal vijftienhonderd tot tweeduizend mensen. Maar mocht er uit een representatieve groep een plan komen, dan zullen we dat zeker bespreken. Ook wanneer het niet binnen onze plannen valt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer