Politiek

EU en Canada tekenen CETA-verdrag

De Europese Unie en Canada hebben zondag in Brussel het ‘alomvattend economisch en commercieel akkoord’, beter bekend als het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie en Canada CETA, ondertekend. Voor Canada zette premier Justin Trudeau zijn handtekening, voor de EU Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, EU-president Donald Tusk en de tijdelijke EU-voorzitter premier Robert Fico van Slowakije.

ANP
31 October 2016 00:31Gewijzigd op 16 November 2020 08:02
Tusk, Trudeau en Juncker (v.l.n.r.). beeld EPA
Tusk, Trudeau en Juncker (v.l.n.r.). beeld EPA

De ceremonie was drie dagen uitgesteld omdat de Waalse deelregering weigerde de Belgische regering het mandaat te geven om het verdrag te tekenen. Tusk sprak van „de strijd om CETA”. Trudeau toonde begrip voor de Walen. „Ik ben voorstander van democratie, en leider van een federaal land. Elke regering is verantwoordelijk voor het beste voor haar bevolking. Drie dagen maken weinig verschil. Ik ben heel blij hier te zijn. Dit verdrag is voor een betere toekomst voor iedereen.”

Na afloop van de ondertekening riep de Canadese minister Chrystia Freeland (Handel) “We did it!” De onderhandelingen hebben zeven jaar geduurd. Vorige week liep zij nog in tranen weg van spoedberaad met de Waalse premier Paul Magnette, die garanties eiste en kreeg voor bepaalde Waalse zorgen. Daarna gaf hij groen licht voor Belgische ondertekening.

Volgens Trudeau zijn zorgen bij tegenstanders van CETA over het milieu, gezondheidsnormen of arbeidsrechten niet nodig. „Canada is een progressief land en dit is een progressief akkoord dat een voorbeeld kan zijn voor toekomstige verdragen.”

Zodra het Europees Parlement instemt, kan CETA voorlopig in werking treden. Volgens Trudeau kan dan al 98 procent van het verdrag worden toegepast. De parlementen in de EU en Canada moeten het ratificeren voor het volledig van kracht wordt. Pas dan gaat het systeem voor geschillen tussen overheden en buitenlandse investeerders, een van de meest omstreden onderdelen, in.

Activisten probeerden zondag het gebouw binnen te dringen om de ondertekening te verstoren. De politie arresteerde zestien van hen.

De top was ook bedoeld om de veertig jaar oude betrekkingen tussen de unie en Canada te vieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer