Moskeeën Amsterdam staan stil bij 4 en 5 mei
De Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (UMMAO) heeft alle moskeebesturen, imams en moslims in de hoofdstad opgeroepen dit jaar bijzondere aandacht te schenken aan de dodenherdenking en de viering van bevrijdingsdag. Ook heeft de UMMAO moskeeën opgeroepen de deuren op 5 mei tevens voor niet–moslims te openen en de preken in het teken te stellen van de waarden vrijheid en vrede.
De ongeveer twintig Marokkaanse moskeeën die lid zijn van de unie hebben enthousiast gereageerd, aldus een woordvoerder dinsdag. De dodenherdenking in Amsterdam werd vorig jaar op zeven plekken verstoord, vooral door groepjes Marokkaanse jongeren. „Verstoringen van dergelijke bijeenkomsten zijn afschuwelijk en vanuit de islamitische waarden en normen verwerpelijk", aldus de UMMAO.
In de komende dagen zullen imams in hun preken al aandacht besteden aan de herdenking en de bevrijding. De koepelorganisatie roept moslims op zoveel mogelijk deel te nemen aan de activiteiten rond de dodenherdenking en „de geldende gebruiken die in Nederland gangbaar zijn en het protocol rondom de 4 en 5 mei activiteiten te respecteren". Op bevrijdingsdag houden de moskeeën lezingen en discussies. „Ook binnen de islam zijn vrijheid van meningsuiting, gelijkheid en vrijheid van godsdienst fundamentele waarden."
Op tal van plaatsen in de stad nemen lokale bestuurders initiatieven om allochtone bewoners bij de dodenherdenking te betrekken. In stadsdeel De Baarsjes lezen Marokkaanse jongeren de namen voor van Marokkaanse piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Zeeland zijn neergeschoten. Tijdens de herdenking vorig jaar riepen jongeren hier tijdens de twee minuten stilte: „Joden, die moeten we doden." In stadsdeel Zeeburg houdt een vertegenwoordiger van een moskee een toespraak vlak voor de twee minuten stilte.