Belgisch akkoord maakt weg vrij voor CETA
Nu de leiders van Franstalig België hun verzet tegen het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA hebben opgegeven, lijkt weinig een ondertekening meer in de weg te staan. Als de parlementen van België en zijn deelstaten vrijdag hun goedkeuring geven, kan de Canadese premier Justin Trudeau naar Brussel komen om het verdrag te ondertekenen.
De Belgische premier Charles Michel denkt dit dat volgende week kan. EU-president Donald Tusk zei pas een afspraak met Trudeau te maken als alle procedures zijn afgerond. Canada hield nog een slag om de arm en toonde zich „voorzichtig optimistisch”.
De zorgen van met name Wallonië over de import van landbouwproducten en aparte rechtbanken (ICS) die conflicten over investeringen moeten beslechten, worden weggenomen door een verklaring aan het verder ongewijzigde verdrag te hechten. In die bijlage staat onder meer dat België het Europees Hof van Justitie gaat vragen of ICS niet in strijd is met het Europees recht. Dat wordt door veel CETA-tegenstanders als het belangrijkste winstpunt gezien.
De Waalse premier Paul Magnette sprak donderdag van een „overwinning”. Ook de Europese Commissie verwelkomde de witte rook.
Vanuit het Nederlandse bedrijfsleven werd het akkoord toegejuicht, vanwege de verwachte groei van de onderlinge handel door de vrijwel verdwijnende importtarieven. Maar volgens bijvoorbeeld Greenpeace blijven de bezwaren van veel Europese politici, burgers en maatschappelijke organisaties bestaan.
Als het Europees Parlement het verdrag heeft geratificeerd, kan het handelsdeel van CETA al voorlopig in werking treden. EU-parlementariërs van onder meer D66 en VVD lieten al weten haast te gaan maken. De verwachting is dat er begin volgend jaar kan worden gestemd.
Voordat het verdrag volledig van kracht kan worden, inclusief de ICS-arbitrage, moeten alle nationale en regionale parlementen in de EU het ratificeren. Dat kan nog jaren duren.