Oekraïne: verklaring Nederland bij verdrag
Bij het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne kan Nederland een eenzijdige verklaring toevoegen waarin zijn bezwaren worden uitgelegd. Kiev kan met zo’n verklaring leven. „Dit is een heel haalbare optie’”, zei de Oekraïense onderminister Olena Zerkal van Buitenlandse Zaken dinsdag in de Tweede Kamer.
Zo’n verklaring kan volgens haar worden gesteund door de Europese leiders die daarmee de positie van Nederland erkennen. Een wettelijk bindende verklaring geratificeerd door alle 28 EU-lidstaten is niet de oplossing, aldus Zerkal. Volgens haar heeft Nederland eerder aangegeven zo’n bindende verklaring te willen.
In april wees een meerderheid tijdens een referendum het associatieverdrag af. Premier Mark Rutte zoekt sindsdien naar een manier om recht te doen aan die nee-stem. Hij zegt echter elke keer pessimistisch te zijn dat het ook gaat lukken. De Tweede Kamer wil voor 1 november een reactie van het kabinet op de uitslag van het referendum.
Zerkal probeerde de Kamer te overtuigen het associatieakkoord niet te blokkeren. Er staat volgens haar in het verdrag niets over een perspectief voor lidmaatschap van de EU en ook niks over militaire samenwerking. Daarom hoeft het verdrag ook niet te worden aangepast en is er ook geen wettelijk bindende verklaring nodig. „Daar houden wij aan vast.”
Ze heeft haar oplossing nog niet besproken met de Nederlandse regering. Wel gaat ze deze week nog naar Brussel om te praten over wat te doen als het Nederlandse kabinet het verdrag afwijst. Ze wilde de Kamerleden niet vertellen wat dit ‘plan b’ inhoudt.
De bewindsvrouw benadrukte ook dat er geen koppeling wordt gemaakt tussen het associatieverdrag en het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. De Oekraïense president Petro Porosjenko suggereerde zoiets vorige week.