Gereformeerde Beginsel Partij (GBP) Ede doet niet mee aan Kamerverkiezingen 2017
De Gereformeerde Beginsel Partij (GBP) uit Ede doet niet mee aan de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer.
„Dat is te kort dag”, zegt de voorzitter van de GBP, M. Soetendaal. Of de partij op een later moment wel mee gaat doen aan landelijke verkiezingen is nog niet helder. Er worden momenteel gesprekken gevoerd „met individuen en groepen die buiten de SGP staan en de aloude beginselen zijn toegedaan”, aldus het bestuurslid. De GBP ontstond na de uitzetting van enkele raadsleden uit de SGP-fractie in Ede. Er was onenigheid over de uitvoering van het collegeakkoord over de zondagsrust.
Een van de organisaties waarmee de GBP een gesprek heeft gevoerd, is de Landelijke Stichting ter bevordering van de Staatkundig Gereformeerde beginselen. De secretaris van deze stichting, Verwijs, bevestigt dat er enkele maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar een gesprek over diverse punten is geweest tussen de stichting en de GBP.
Het thema partijvorming staat nu niet hoog op de agenda van het stichtingsbestuur, aldus Verwijs. Maar hij sluit niet uit dat het op enig moment wel aan de orde komt, „gezien de ontwikkelingen binnen de SGP op het punt van de godsdienstvrijheid. Veel liever zou de stichting zien dat de SGP tot haar oorspronkelijke Bijbelse uitgangspunten terugkeert.”
Of de GBP een landelijke partij gaat worden, durft Soetendaal nu niet te voorspellen: „Behalve veel leden is er ook veel steun nodig bij het voortzetten van het aloude beginsel in een politieke partij. En verder willen we met alle terughoudendheid handelen en ook moeten we het maar niet van onszelf verwachten.”
De GBP heeft drie keer een advertentie in deze krant geplaatst om steun te vragen. Daarop kwamen verschillende reacties, zo zegt Soetendaal. Een deel daarvan was instemmend, anderen stelden vooral vragen of hadden behoefte aan nadere informatie.
Soetendaal heeft gemerkt dat velen van degenen die reageerden politiek dakloos zijn. Uit de reacties was volgens de voorzitter „pijn” merkbaar over de nieuwe koers van de SGP omtrent godsdienstvrijheid: „Wat de SGP betreft mogen ook niet-gereformeerden in het openbaar hun godsdienst uitoefenen. Dat is een wezenlijke koersverandering. Ik vind het heel vreemd dat daar binnen de partij niet meer bezwaar tegen bestaat.”