Waar laat je het theezakje?
Afval scheiden is een kunst. Wat bijvoorbeeld te doen met een gebruikt theezakje? In de bak met restafval.
Steeds meer afval wordt gescheiden ingezameld. Niet alleen papier en glas, maar ook plastic en blik. En batterijen, spaarlampen en kleine apparaten. Het doel is om de hoeveelheid zogenaamd restafval –alles wat via de grijze container wordt afgevoerd– zo beperkt mogelijk te houden. Maar wat waarbij hoort, is lang niet altijd duidelijk. Bovendien blijken weggooitips in de loop van de tijd te kunnen veranderen.
Om het bij dat theezakje te houden: jarenlang luidde het advies om het in de gft-bak te gooien. Dat dat nu niet meer zo is, heeft te maken met het gebruikte materiaal en de manier van produceren. Voorheen bestond zo’n zakje uit papier. Dat is inclusief doorweekte theebladen prima te composteren. Dat het labeltje er met een nietje aan vastzat, was geen probleem. Afvalverwerkers verwijderen metaal met behulp van magneten.
Tegenwoordig bestaan de zakjes deels uit plastic, om ze zonder nietje dicht te kunnen sealen. Chique piramidevormige theebuiltjes zijn trouwens helemaal van kunststof. En dus horen ze bij het restafval thuis. Filterzakjes met koffieprut mogen trouwens nog altijd wel bij het groenafval, valt te lezen op de website recyclemanager.nl.
Vensterenveloppen kunnen bij het oud papier. Een pizzadoos met vetvlekken niet. Alleen schoon en droog papier en karton is geschikt om te recyclen. Reclamefolders kunnen ook gewoon in de oudpapierbak. Maar de doorzichtige vliesdunne verpakking waarin dergelijk drukwerk vaak als pakketje wordt bezorgd, moet er dan eerst wel af worden gehaald. Als er een composteringssymbool op staat, hoort het bij het groenafval. Anders is het waarschijnlijk plastic.
Lastig is dat niet alles is wat het lijkt. Kartonnen diepvriesdozen –bijvoorbeeld de verpakking van doperwten of spinazie– zijn vaak voorzien van een kunststof laagje. Niet geschikt voor het oud papier noch voor de plasticbak. Het is gewoon restafval.
Een theeglas is wel van glas, maar is niettemin anders van samenstelling dan een wijnfles of een pindakaaspot. En dus is het restafval.
Maar een flesje parfum, eventueel met inhoud, mag wel in de glasbak. De dop kan er gewoon op blijven. Hetzelfde geldt voor kurken, deksels, doppen en etiketten.