„Ophef over kunstgras is onbegrijpelijk”
Vertegenwoordigers van de bandenbranche begrijpen niets van de ophef die is ontstaan door een tv-uitzending van Zembla over mogelijke gezondheidsrisico’s van sporten op kunstgrasvelden.
Er zijn tientallen onderzoeken die de veiligheid aantonen van het zogeheten SBR-granulaat van autobanden, stellen Vereniging Band en Milieu en VACO. De stof uit gemalen autobanden dient als opvulmateriaal.
„Ik laat mijn eigen kleinkinderen gewoon op kunstgras spelen”, zegt bestuurder Kees van Oostenrijk van Band en Milieu, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling en het hergebruik van alle 8 miljoen afgedankte banden per jaar in Nederland.
Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden speelt een belangrijke rol in de recyclingketen van de bandenindustrie. Van het materiaal van ingezamelde banden wordt 70 procent hergebruikt, waarvan een groot deel als opvulling in kunstgras. In Nederland liggen ongeveer 2000 kunstgrasvelden van minimaal 300.000 euro per stuk. Op verreweg het grootste deel daarvan ligt rubbergranulaat.
Een onderzoek van IndusTox naar de gezondheidseffecten van de rubberkorrels onder toezicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waar de branche zelf mee schermt, zou volgens door Zembla geïnterviewde experts rammelen. Het RIVM doet, net als Band en Milieu en VACO, aanvullend onderzoek.
Op een veld in Hendrik-Ido-Ambacht was industrieel rubber gebruikt en werden omwonenden ziek.