Wetenschap & techniek

Zonnepanelen houden strooizout droog

Je eigen zonnepanelen, maar wel op het dak van een 
ander. Het wordt mogelijk met een nieuw zonnepanelenveld langs de A27 bij Houten.

Steven van den Berg
20 October 2016 17:17Gewijzigd op 16 November 2020 07:45
De zoutloods in aanbouw. beeld Steven van den Berg
De zoutloods in aanbouw. beeld Steven van den Berg

Rijkswaterstaat bouwt daar een nieuwe loods waarin strooizout kan worden bewaard. Het dak van de loods wordt gevormd door 1560 zonnepanelen. Alleen wie in de buurt woont, mag geld steken in het project. Volgens de initiatief­nemers is de belang­stelling groot.

In september ging SamenZon, de coöperatie die het zonnepanelen­veld realiseert, langs de deuren om panelen aan omwonenden aan te bieden. Inwoners van Houten, Schalkwijk en delen van Bunnik, Nieuwegein en Utrecht kunnen meedoen. Het project is gericht op mensen die duurzame energie belangrijk vinden, maar op hun eigen dak geen zonnepanelen kunnen of willen. Ook huurders of bewoners van een appartement kunnen meedoen, net als het midden- en kleinbedrijf.

De zonnepanelen worden aangeboden op basis van beschikbaarheid. De eerste ruim 500 exemplaren zijn verkocht voor 325 euro per stuk. Een tweede lichting van meer dan 500 panelen is volgens SamenZon ook al gereserveerd. Daarvoor moesten kopers 350 euro per paneel neerleggen. De laatste groep investeerders krijgt te maken met een vraagprijs van 375 euro. De tarieven zijn exclusief btw, maar volgens de organisatie kan de omzetbelasting via een speciale regeling worden teruggevraagd.

Het project langs de snelweg komt tot stand door een samenwerking van SamenZon, energiemaatschappij E.ON, gemeente Houten en Rijkswaterstaat. Eind van het jaar moet de loods klaar zijn. De partijen hebben afgesproken dat het zonnedak na twintig jaar in handen komt van Rijks­waterstaat. Op die manier weet de rijksdienst zeker dat het glazen dak voor langere tijd als over­kapping inzetbaar blijft.

Bonus

Volgens SamenZon zijn de inkomsten uit het project voor vijftien jaar gegarandeerd. Eigenaren van een paneel delen mee in de opbrengst uit energie door een korting op hun eigen energie­rekening. In de meest gunstige situatie verdienen ze hun investering in het achtste jaar terug, belooft SamenZon.

Dat is echter lang niet voor elke investeerder weggelegd. E.ON en SamenZon horen bij elkaar en alleen wie zich aan de Duitse leverancier verbindt, ontvangt een bonus op de korting. Trouw blijven aan een concurrent van E.ON mag, maar dan renderen de zonnepanelen wel veel minder. De terugverdientijd van een paneel loopt in dat geval zelfs op tot meer dan dertien jaar.

Een zonnepaneel op de zoutloods kopen, kan alleen door lid te worden van de coöperatie. Het inschrijfgeld van 25 euro wordt volgens SamenZon besteed aan onvoorziene uitgaven. Vaste kosten voor onderhoud, reparaties en verzekering betaalt de coöperatie uit de opbrengst van de stroom die verkocht wordt.

De opgewekte stroom komt niet daadwerkelijk bij de eigenaren van de zonnepanelen terecht. Bezitters van een paneel op de loods moeten hun investering van de hand doen als ze verhuizen naar een woning buiten het afgebakende postcodegebied.

Dubbelfunctie

Het dak op de loods wordt het grootste gemeenschappelijke zonnepanelenveld in Nederland, claimt SamenZon. In 2014 werd in Noord-Holland door een ander bedrijf gewerkt aan een particulier project met 6000 panelen. Die aanbieder werd in 2015 echter failliet verklaard. Er bleek te weinig interesse voor de panelen. De initiatiefnemers van het Utrechtse project zijn echter positief gestemd – er zijn nog maar een paar honderd panelen te koop. Bovendien hebben de panelen een dubbele functie: terwijl ze stroom opwekken, houden ze ook het strooizout droog.

De loods bij Houten is het eerste bouwproject in Nederland waarbij Rijkswaterstaat samen met een energieleverancier zonnepanelen plaatst. Voor SamenZon is het 
de tweede locatie waarop een zonne­panelenveld wordt gerealiseerd. De organisatie beheert sinds begin dit jaar ook een klein veld van negentig panelen in het Drentse Tynaarlo. Er zijn plannen om dat veld uit te breiden tot bijna 1800 panelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer