Buitenland

„Aanslag in Jordanië verijdeld"

Jordaanse veiligheidsdiensten hebben begin deze maand een aanslag door leden van al–Qaeda verijdeld. Zij wilden met vrachtwagens geladen met chemische explosieven aanslagen plegen op onder meer het hoofdkwartier van de inlichtingendienst en de Amerikaanse ambassade in Amman. Dat meldde de Jordaanse staatstelevisie maandag.

ANP/AFP/RTR
27 April 2004 06:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:10

De zender toonde bekentenissen van de gevangengenomen militanten. De verdachten, onder wie Syriërs, zeiden te handelen in opdracht van Abu Musab al–Zarqawi. Deze topman van al–Qaeda wordt door de Amerikanen ervan verdacht achter een reeks van aanslagen in Irak te zitten. Hij heeft ook de verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag dit weekeinde op de olieterminal in Basra opgeëist.

De tien militanten werden eerder deze maand gearresteerd of kwamen bij vuurgevechten met de politie om het leven. De Jordaanse koning Abdullah II maakte op 13 april al bekend dat een terreurnetwerk was opgerold. Daarmee waren volgens de vorst aanslagen verijdeld „van een omvang nooit eerder gezien in Jordanië", waarbij duizenden zouden zijn omgekomen.

Op de staatstelevisie waren chemicaliën te zien „waarmee al–Qaeda explosieven wilde maken" alsook „vrachtwagens die de terroristen wilden gebruiken om te laden met 20 ton aan chemische explosieven voor een zelfmoordaanslag op het hoofdkwartier van de algemene inlichtingendienst". Volgens het station hadden bij alle aanslagen wel 80.000 burgers kunnen omkomen.

Hoofdverdachte Azmi Jayousi zei op de televisie dat hij Al–Zarqawi voor het eerst in de Afghaanse stad Herat heeft ontmoet en dat hij later met hem naar Irak is gereisd. Daar gaf Al–Zarqawi hem de opdracht om de aanslagen te plegen in buurland Jordanië. Of Jayousi’s getuigenis zonder dwang is verkregen, werd niet duidelijk in de uitzending.

Eenmaal in Irak kreeg hij hulp van enkele Syriërs. Toen eenmaal voldoende chemicaliën waren gekocht, werden die op vrachtwagens richting de hoofdstad gereden. Daar werden ze onderschept door de autoriteiten. De televisie vertoonde computeranimaties van de geplande aanslagen. Op welke chemische stoffen de terroristen de hand hadden gelegd, is niet bekendgemaakt.

Volgens bronnen binnen de veiligheidsdienst wilden de militanten met de aanslagen het Jordaanse koningshuis straffen voor zijn steun aan de Irak–politiek van de Verenigde Staten. Jordanië is een trouwe bondgenoot van Washington. Bovendien is het samen met Egypte het enige Arabische land dat vrede heeft gesloten met Israël.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer