Israëlische bacterie helpt plastic af te breken
Een Israëlisch studententeam denkt de oplossing te hebben gevonden voor de groeiende plasticberg, meldde het Israëlische dagblad Ha’aretz zaterdag. De dertien studenten van de Ben Gurion University in Tel Aviv hebben een bacterie van het type Pseudomonas putida genetisch zo aangepast dat deze polyethyleen terephthalaat (PET) lust.
Ze presenteren hun vondst –die ze Plastcure hebben genoemd– later deze maand op de wetenschappelijke competitie iGEM aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston (VS).
Van de 311 ton PET die wereldwijd wordt geproduceerd wordt slechts 14 procent gerecycled. De rest belandt in het milieu of wordt verbrand. In beide gevallen is er sprake van vervuiling.
Ultraviolet
„Ons doel is het plastic biologisch volledig af te breken tot water en CO2”, legt Lital Alfonta, hoogleraar en mentor van het studententeam, uit. „De energie die dit proces oplevert, kunnen we gebruiken om elektriciteit op te wekken.”
De studenten hebben ook al ontdekt dat plastic door ultraviolette straling zachter wordt, zodat de aangepaste bacteriën hun werk sneller kunnen verrichten. Uiteindelijk zou elk huishouden een bacteriepakket moeten krijgen, zodat het zijn eigen plastic afval kan opruimen.