Groeiende wereldbevolking voeden met oude gewassen
Een groeiende wereldbevolking heeft steeds meer voedsel nodig. Landbouw, en met name veeteelt, vraagt steeds meer ruimte. De teelt van lang vergeten eiwitrijke gewassen zou dat ruimtebeslag kunnen terugdringen, stelt onderzoeker Sven-Erik Jacobsen van de universiteit van Kopenhagen in het wetenschappelijke tijdschrift Science Nordic.
De kern van zijn idee is dat eiwitrijke gewassen de vleesconsumptie kunnen terugdringen. Tegelijk denkt Jacobsen hiermee een bijdrage te leveren aan de aanpak van de klimaatverandering. „De vleesproductie in de wereld is niet duurzaam genoeg; die veroorzaakt te veel uitstoot van de broeikasgassen methaan en CO2, terwijl de opbrengsten veel te laag liggen. Het kost simpelweg te veel energie om 1 kilogram vlees te produceren.”
Maya’s en Inca’s
Jacobsen en zijn team zijn momenteel bezig de teelt van oude voedingsgewassen nieuw leven in te blazen, zoals amaranth, het voedsel van de Maya’s, en quinoa, een duizenden jaren oud Incagewas. Vooral quinoa presteert goed in het Deense klimaat. De onderzoekers bakken inmiddels hun eigen quinoabrood, „een grote hit”, aldus Jacobsen.