Politiek

Gevolgen groot voor Q-koortsslachtoffers

Tientallen Q-koortsslachtoffers hebben maandag in Den Haag de rechtszaak bijgewoond waarin in totaal bijna driehonderd mensen de Staat aansprakelijk hebben gesteld voor de ziekte die zij hebben opgelopen. Voor velen van hen zijn de gevolgen van de infectie tot op de dag van vandaag zeer groot.

ANP
17 October 2016 10:02Gewijzigd op 16 November 2020 07:36

Zo vertelt Caroline van Kessel uit Den Bosch dat zij na een bezoek aan een besmette plek erg ziek werd, waarna zij haar zwangerschap moest laten afbreken en uiteindelijk ook haar baan verloor. „Ik leef eigenlijk als een zeventigjarige”, vertelt ze over haar gebrek aan energie en concentratievermogen dat nog steeds voortduurt.

Zij en andere Q-koortspatiënten houden de overheid verantwoordelijk. Die zou hen onvoldoende hebben geïnformeerd, gewaarschuwd en beschermd. De rechter doet op 14 december uitspraak.

Voormalig gemeentesecretaris Bert Brunninkhuis van de gemeente Eindhoven nam tijdens de zitting het woord. Hij liet weten dat hem door de zwijgzaamheid van de overheid de mogelijk is ontnomen om behandeld te worden.

„Er werd steeds geredeneerd vanuit het perspectief van de geiten en de boeren”, aldus Brunninkhuis. Hij vertelde dat hij bijna niets meer kon nadat hij ziek was geworden. „Er waren overal besmette boerderijen. Ik wist het niet.”

De Q-koorts, een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan, brak in 2007 uit en duurde tot 2010. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over het hele land. Duizenden mensen zijn ziek geworden. Officieel zijn inmiddels 75 mensen overleden aan de gevolgen ervan, maar waarschijnlijk zijn het er meer.

De Staat wijst de klachten van de hand. Volgens de landsadvocaat waren in 2007 de omvang van de uitbraak en de gevolgen niet te voorzien. „De uitbraak was uniek in de wereld”, liet hij weten.

Volgens hem waren de wetenschappelijk inzichten van destijds dat een Q-koortsepidemie binnen een jaar voorbij zou zijn en dat de medische gevolgen vergelijkbaar waren met griepachtige verschijnselen. Bovendien waren er wel maatregelen genomen, zoals vaccinaties van geiten en extra onderzoek en uiteindelijk een verbod om mest uit te rijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer