Politiek

Kabinet kijkt naar garantie voor Delta

Het kabinet verwacht een garantie te kunnen geven om de problemen met de kerncentrale in Borssele op te lossen. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) woensdag in de Tweede Kamer. Hoeveel geld hiervoor nodig is, moet over vier tot zes weken duidelijk zijn.

ANP
12 October 2016 19:43Gewijzigd op 16 November 2020 07:28

De verliesgevende kerncentrale is eigendom van het energiebedrijf Delta. Dat is in financiële problemen gekomen door lage stroomprijzen. Het energiebedrijf is in handen van de provincie Zeeland en negentien gemeenten in Zeeland en Noord-Brabant.

Onderdeel van het plan is dat er een nieuw Zeeuws nutsbedrijf wordt gevormd en extra kapitaal naar Delta gaat. Dijsselbloem denkt dat de oplossing een „goede kans van slagen heeft in deze vorm”.

De Kamer wilde graag een oplossing voor de problemen met Delta. „Ik zie beweging naar een oplossing”, constateerde een tevreden Albert de Vries (PvdA). Wouter Koolmees van D66 zei positief te zijn over de richting die is gekozen voor Delta.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei dat de gesprekken met Zeeland constructief verlopen. Sluiting van de kerncentrale is niet aan de orde. Sluiting in 2023 kost tussen de 400 en 700 miljoen euro, aldus de bewindsman. Als dat volgend jaar zou gebeuren zelfs tussen de 1 en 1,3 miljard.

Door deze vermoedelijke oplossing komt er ook geld voor de ontmanteling van de kerncentrale in 2033. Dat is belangrijk voor ons, aldus Dijsselbloem.

Greenpeace vindt de garantstelling onbegrijpelijk en spreekt van een „onrendabele, gevaarlijke en vervuilende” kerncentrale. „Het principe dat de vervuiler betaalt gaat kennelijk niet op voor kerncentrale Borssele. Het lijkt erop dat dit kabinet koste wat kost de kerncentrale open wil houden, zelfs als de belastingbetaler voor de rekening opdraait.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer