De Hoop helpt te stoppen met roken
Zes poliklinieken van De Hoop ggz bieden sinds kort hulp aan mensen die willen stoppen met roken. Ze kunnen daarvoor terecht in Amersfoort, Dordrecht, Houten, Rotterdam, Veenendaal en Vlissingen.
De Hoop biedt de cliënt dertien weken lang professionele begeleiding. Dat houdt in: een wekelijkse sessie op basis van cognitieve gedragstherapie, met zo nodig medicijnen ter ondersteuning van de behandeling.
Arjen Catsburg, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige bij De Hoop ggz, zegt over het behandelprogramma om te stoppen met roken: „Er wordt tegen verstokte rokers zo makkelijk gezegd dat ze moeten stoppen. Natuurlijk weet je als roker dat het schadelijk is, voor jezelf en de mensen om je heen. Bij De Hoop weten we dat stoppen veelal gemakkelijker is gezegd dan gedaan. Stoppen met roken brengt vaak aanzienlijke lichamelijke ontwenningsverschijnselen met zich mee. In die zin is het een zware verslaving. Bovendien ben je er vaak niet met alleen de wíl om te stoppen. Je zit ook vast aan het roken met bepaalde denk- en gedragspatronen, waardoor een verandering in denken en doen nodig is om er blijvend van af te komen. Dat aspect vormt ook een belangrijk onderdeel van onze behandeling.”
De intake heeft plaats bij een van de poliklinieken van De Hoop. De rest van de behandeling kan grotendeels thuis worden doorlopen, dankzij onder meer Skypecontact met de zorgverlener, huiswerkopdrachten en e-health.
Er is een verwijsbrief van de huisarts nodig om in aanmerking te komen voor de behandeling. Deze wordt door een groot aantal zorgverzekeraars vergoed.
De Hoop, die al jaren hulp biedt bij verslaving en psychische problemen, komt nu voor het eerst met een programma aan dat specifiek is gericht op mensen met een tabaksverslaving. De behandeling is bedoeld voor rokers die al verschillende stoppogingen achter de rug hebben, voor mensen met COPD of longklachten en voor zwangere vrouwen en hun partner.