Economie

Maisdoolhof speelse bijverdienste van boer

„De doolhof is een doorslaand succes. De bezoekers zijn enthousiast en voor ons betekent het een extra attractie boven op het bestaande aanbod. Wij gaan er zeker mee door.”

André Bijl
4 October 2016 15:43Gewijzigd op 16 November 2020 07:10
beeld ANP, Marcel Antonisse
beeld ANP, Marcel Antonisse

Esther van Gardingen is samen met haar man de initiatiefnemer van de maisdoolhof in Dussen, bij Werkendam. „We zijn er dit jaar mee begonnen. We organiseren op een voormalige boerderij kinderfeestjes, workshops en maken huifkartochten in de omgeving. We proberen daarbij zo veel mogelijk plaatselijke ondernemers in te schakelen. Zo gaan we regelmatig naar de klompen-
maker of bezoeken de zuivelboerderij. Toen we zochten naar andere opties ontdekten we dat we het maisveld op ons terrein konden omtoveren tot een doolhof. We hebben nu de enige maisdoolhof van Heusden en Altena.”

Ruud Haak uit Emmen heeft een passie voor doolhoven en tekent van jongs af aan doolhofmotieven. Inmiddels heeft hij 
als ‘doolhovenier’ van zijn hobby zijn beroep gemaakt en ont-
werpt en realiseert doolhoven in tuinen, parken, plantsoenen en andere terreinen. Maisdoolhoven bestaan al langer in Nederland. „Ze zijn vanuit de Verenigde Staten over komen waaien. Daar hadden ze al eerder bedacht dat je meer met zo’n maisveld kunt doen. In Duitsland zijn er een paar, evenals in België. Maar Nederland spant de kroon. Hier hebben we er inmiddels meer dan veertig.”

Over het algemeen worden maisdoolhoven aangelegd door agrariërs die met deze neven­activiteit wat bij willen verdienen. „Zo’n doolhof trekt per seizoen algauw tussen de 5000 en de 15.000 bezoekers. De entree kost een paar euro, dus het levert wel wat op. Daartegenover staat wel dat zo’n veld door de aanleg van de doolhof 10 tot 15 procent minder mais opbrengt dan anders. Daarnaast leggen gemeenten soms maisdoolhoven aan om reclame te maken voor hun projecten. Groningen deed dat bij de nieuwbouwwijk Meerstad.”

Volgens Haak hebben maisdoolhoven gemiddeld een oppervlakte van 1,5 tot 3 hectare. „Zo’n 2 tot 2,5 hectare is ideaal. Als ze te klein zijn, is het lastig om echt te verdwalen. Als ze groter worden, duurt het soms te lang voor de bezoekers weer buiten staan. Een maisdoolhof heeft algauw 5 tot 6 kilometer aan paden. Dat is veel aantrekkelijker dan een gewoon doolhof in een speeltuin of pretpark.”

Naast de wandeling, waar mensen meestal een uur over doen, is het aantrekkelijk om een doolhof te verfraaien met uitdagende patronen. Ook kunnen er opdrachten, puzzels en spelletjes worden toegevoegd. „Dat maakt het tot een echte attractie. Een leuk middagje uit voor een paar euro”, aldus Haak.

Esther van Gardingen heeft haar doolhof van 2,5 hectare zelf ontworpen. „Na het ontwerpen, is de mais gewoon ingezaaid. Later hebben we met de zitmaaier de paden erin aangebracht. We wilden eigenlijk half juli open, maar het bleef erg lang nat. Pas in de eerste week van augustus stond de mais hoog genoeg om de paden aan te leggen. We blijven open tot eind oktober. Zo pakken we de herfstvakantie nog mee. Daarna wordt de mais gehakseld en verwerkt tot veevoer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer