Jaco Vervat gaat na 23 jaar weg bij ING
Je bent 45 jaar, hebt een opgroeiend gezin en krijgt te horen dat je functie binnenkort komt te vervallen. Het overkwam Jaco Vervat. De voormalige directeur mkb bij ING in de regio Kampen is sinds kort op zoek naar ander werk. Een bewuste keus, vertelt hij. Een gunstig sociaal plan geeft hem de nodige armslag.
Maandag maakte ING bekend 7000 banen te schrappen, waarvan 2300 in Nederland. Het is de zoveelste reorganisatie in de financiële sector. Bij de Nederlandse grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO verdwenen de afgelopen jaren duizenden banen.
Het is de tol van de voortschrijdende overgang naar internetbankieren en digitalisering van bedrijfsprocessen. Ook staat het verdienmodel van de banken onder druk door de lage rente en steeds strengere kapitaaleisen. Bezuinigen op arbeidskosten –de grootste kostenpost– komt dan al snel in beeld.
Bij welke onderdelen en afdelingen van ING de banen gaan vervallen is nog niet duidelijk. Vervat hakte al eerder dit jaar de knoop door. „Ik kreeg in mei te horen dat mijn functie per 1 augustus zou worden opgeheven. Ik stond toen voor de keus: intern solliciteren naar een andere plek of de bank verlaten. Ik heb voor het laatste gekozen.”
Vervat werkt al 23 jaar bij de ING Groep en klom op van financieel adviseur bij ING-dochter CenE Bankiers via relatiemanager tot directeur mkb bij ING in het werkgebied Kampen-Genemuiden-Staphorst-Meppel. Het was dit voorjaar niet de eerste reorganisatie die hij meemaakte. In 2009 en in 2012, toen de economische crisis de financiële sector volop in zijn greep had, kon hij doorschuiven naar een andere post. Maar de terugkerende onzekerheid en de voortschrijdende verzakelijking van het vak van bankier, waarbij steeds een afweging gemaakt moet worden tussen de belangen van de bank en die van de klant, hebben bij hem de knop omgezet.
„Ik zei tegen mijn vrouw: als ik de tijd van leven mag krijgen, zit ik nu op de helft van mijn loopbaan. Ik ben 45, dat is nog jong genoeg om elders een nieuwe start te kunnen maken. ING heeft een uitstekend sociaal plan. Ik heb ruim de tijd om ander werk te zoeken –maximaal negen maanden– en als het nodig is kan ik me laten bijscholen. Nee, in financieel opzicht hoef ik me geen zorgen te maken.”
De beslissing riep wel vragen op bij de drie kinderen, maar die wisten Vervat en zijn vrouw snel te weg te nemen. „De arbeidsmarkt in mijn vakgebied trekt behoorlijk aan. Ik denk dat ik een goede kans maak om binnenkort in het bedrijfsleven aan de slag te gaan, maar ik overweeg ook nog om een adviesbureau te beginnen. Ondernemers helpen bij de ontwikkeling van hun bedrijf, dat is wat ik graag doe, waar ik mijn creativiteit in kwijt kan en waar ik mijn arbeidsvreugde in vind. Daarvoor wil ik ook wel met een lager salaris genoegen nemen.”
Niet iedere collega van Vervat verkeert in zo’n gunstige positie. De aankondiging van maandag veroorzaakt dan ook de nodige onrust. De vakorganisaties FNV, De Unie en CNV zijn bezorgd en willen dat gedwongen ontslagen zo veel mogelijk worden voorkomen. In België, waar de komende jaren 3500 ontslagen vallen, wordt gedreigd met een staking.
„De details moeten nog worden uitgewerkt. Veel mensen zitten in spanning hoe het verder zal gaan”, weet de scheidende ING-manager. „Mij heeft het rust gegeven dat er Iemand is Die boven ons staat, Die ons beschermt en ons leven leidt. Ik ben blij dat ik deze beslissing heb genomen.”