Voor het junglegevoel in huis
Terug van nooit echt weggeweest: de kamerplant. Klassiekers als cactus, sanseveria en parapluplant duiken weer overal op. Groen in huis is hip.
Ook de plantenwereld kent zo zijn modes. Neem de parapluplant, een opvallende exoot die het liefst met zijn wortels in de modder staat. In de jaren 80 van de vorige eeuw was hij vaste gast op zo ongeveer elke vensterbank, vaak met een glazen accubak als pot. Jarenlang zag je hem eigenlijk nauwelijks meer. Maar opeens kom je hem weer overal tegen: bij de bloemenwinkel, in het tuincentrum, in (etalages van) kledingwinkels en niet te vergeten in woonbladen. En je krijgt spontaan zin om er weer een aan te schaffen.
Voor de cactus –alweer wat langer terug van weggeweest– geldt hetzelfde. En voor de gatenplant, en de begonia, en de sanseveria. Wat ooit voor ouderwets doorging is inmiddels weer actueel.
Hoe dat zo gekomen is? Lisa van Eck van Bloemenbureau Holland schrijft de populariteit van groen in het interieur vooral toe aan de invloed van interieurblogs. „Zij hebben gezorgd voor een herontdekking van de kamerplant. Veel bloggers schrijven over planten in het interieur. Hierdoor wordt de vraag naar kamerplanten steeds groter. Ze worden niet meer als saaie planten voor in je oma’s huiskamer gezien, maar door bloggers als hip en trendy neergezet.”
Natuur naar binnen
Het gebruik om het huis aan te kleden met planten in potten heeft al best lange wortels. De herkomst van deze gewoonte ligt halverwege de negentiende eeuw. Dat was een tijd van verstedelijking, maar ook van toenemende welvaart.
Mensen die van het platteland naar de stad verhuisden, kwamen vaak terecht in krappe woningen zonder tuin of groen. De vrees was dat ze daardoor van de natuur vervreemd zouden raken. De kamerplant werd gezien als een oplossing voor dit probleem. Als je een varen –toen enorm populair– in je huis zette, haalde je de natuur een beetje naar binnen.
De voorliefde voor juist deze plant had trouwens wel een reden. Woningen hadden indertijd kleine ramen, waardoor het binnen donker was. Centrale verwarming bestond nog niet, dus het was er ook vaak koud. Niet bepaald de ideale omstandigheden voor een gemiddelde kamerplant, die vaak van exotische herkomst is. Varens gedijen onder die omstandigheden wel. Of misschien is het beter om te zeggen dat ze zich erin schikken.
Kamerplanten kwamen pas binnen het bereik van de gewone man toen mensen zich beroepsmatig met de teelt ervan bezig gingen houden. Daardoor daalden de prijzen. „Toen waren kamerplanten al snel niet meer weg te denken uit het interieur. Het verzorgen van planten werd voor veel mensen een hobby”, weet Van Eck.
Mest op zijn tijd
Want dat is wel een punt. De meeste planten varen er wel bij als er op gezette tijden aandacht aan ze wordt besteed. De ene staat graag in het licht, een andere prefereert de schaduw. De ene vraagt veel water, een andere houdt zijn kluit het liefst droog. Een beetje mest op zijn tijd doet ook wonderen.
Afgezien daarvan is er alle reden om planten in huis te halen. In de eerste plaats natuurlijk omdat ze decoratief zijn. Een bloeiende plant in de vensterbank zorgt voor kleur in huis. Een fikse ficus in een hoek kleedt heel de kamer aan. Met groen in huis kun je, door handig te kiezen, ook heel goed een bepaalde sfeer tot stand brengen. Weelderige hangplanten? Junglegevoel. Palmen die tot aan het plafond reiken? Tuinkamerbeleving.
Onbedoeld leveren planten trouwens soms ook een gespreksopening op. Bijvoorbeeld als ze opvallend groot zijn. Of bijzonder weelderig bloeien. „Hoe heb je dat zo voor elkaar gekregen?”
Ontspannend
Maar planten zijn ook nog eens goed voor een mens. Dat valt althans af te leiden uit allerlei onderzoeken naar het effect van groen in het interieur. De aanwezigheid van planten zou bijvoorbeeld een kalmerend en stressverlagend effect hebben. Groen om je heen werkt op de een of andere manier ontspannend, niet alleen tijdens een boswandeling, maar ook als je thuis op de bank zit of aan het werk bent.
Dat betreft alleen nog maar hun uiterlijke verschijning. Maar planten leveren, terwijl ze in hun pot decoratief staan te wezen, ook nog een bijdrage aan een beter binnenklimaat. Ze zetten kooldioxide om in zuurstof. En ze zuiveren de lucht. Van Eck: „Bij luchtvervuiling wordt vaak aan de buitenlucht gedacht, maar ook binnenshuis is de lucht vervuild. Door de betere isolatie van huizen en bijvoorbeeld de vele schoonmaakproducten die we gebruiken, is de lucht in huis vijf tot tien keer meer vervuild dan de buitenlucht. En dat terwijl we 90 procent van de tijd binnen zitten.”
Wat het effect van verschillende planten op het binnenklimaat is: daar is heel veel informatie over te vinden. Vaak wordt er verwezen naar een onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Dat was gericht op de mate waarin specifieke planten in staat zijn giftige stoffen als ammoniak, benzeen, trichlooretheen, formaldehyde en xyleen op te nemen. Topscoorders waren chrysant en witte lepelplant, op de voet gevolgd door sanseveria, hedera en dracaena. Tamelijk alledaagse planten, maar ondertussen.
Trends
Zoals gezegd: ook in de plantenwereld is er sprake van modes. Al staat het iedereen natuurlijk vrij om die links te laten liggen en zich te omringen met groen naar eigen keuze. De orchidee die trouw elk jaar opnieuw begint te bloeien, al zien de bladeren er niet meer uit. Een cliviastek van een vriendin. Een onverwoestbare cactus die al decennialang schier onbewogen z’n vaste plaats inneemt. Maar wie qua planten graag up-to-date wil zijn: dit zijn de trends van het moment volgens de website mooiwatplantendoen.nl, een initiatief van Bloemenbureau Holland (zie hieronder).
Dit is het tweede deel in een serie over wonen waarin natuurlijke materialen de hoofdrol spelen.
Connect the story
De kernwoorden bij Connect the story trend zijn rust, eenvoud, ingetogenheid en een natuurlijke uitstraling. Hangplanten passen hier heel goed bij. Ze vormen een mooie verbinding met het interieur. Drapeer ze ergens overheen of laat ze langs de muur hangen. Hangplanten laten licht door en hebben een serene uitstraling.
More is more
Hoe meer, hoe beter: dat is de kern van de trend More is more. Dat geldt voor vormen, kleuren en formaten. Deze drukke trend brengt energie in huis. Een kamerplant die perfect bij deze stijl past, is de cactus. Een stoere plant met opvallende vormen en kleuren. Er zijn wel 1800 verschillende varianten.
Reconsider Space
Strakke lijnen en terug naar de basis, daarvoor staat Reconsider Space. Bij deze stijl past een grote kamerplant als blikvanger in de woonkamer, die daardoor een heel andere uitstraling krijgt. Bijvoorbeeld de bananenplant. Met zijn grote groene bladeren frist hij heel de kamer op. Je kunt hem in een hoek zetten, maar kijk ook eens hoe hij midden in de woonkamer staat. Dat zorgt voor een ruimtelijk effect in huis.
World Beyond
De trend World Beyond past bij dromers: mysterieuze kleuren, planten met een fluweelachtige uitstraling en spannende patronen. De Aglaonema, met zijn fraai getekende blad, past precies bij deze trend. De lichtgroene variant is het meest bekend, maar hij is er ook met een zilveren en rode gloed.
Kamerplanten voor dummy’s
Geen groene vingers? Of gewoon geen zin om veel tijd en aandacht aan kamerplanten te besteden? Vijf voorbeelden van planten die iedereen volgens Lisa van Eck van Bloemenbureau Holland in leven kan houden.
Zamioculcas. Een stoere plant die bijna niet kapot te krijgen is. Hij wil het liefst één keer in de twee weken water en kan zowel in de zon als in de schaduw staan.
Cactus. Ook nagenoeg onverwoestbaar. Een cactus heeft liever te weinig dan te veel water, één keer per maand is voldoende.
Ficus. Deze groene plant kan tegen een stootje. En hij staat ook nog eens in de top tien van luchtzuiverende planten. Zorg dat de grond altijd een beetje vochtig is.
Palm. Een blikvanger in huis. Hij heeft een beetje water en vooral ruimte nodig. Dan blijft hij groen en waaieren de bladeren mooi uit.
Aglaonema. Het blad van deze plant heeft schitterende kleuren, passend bij een interieur vol prints en patronen. De kluit van de plant moet lichtvochtig zijn, maar zeker niet te nat.