Staphorst wil eigen jongeren keten laten controleren
Jongerenketen in de gemeente Staphorst worden de komende jaren bezocht door speciaal daartoe opgeleide jongeren uit de eigen gemeenschap om ervoor te zorgen dat excessen uitblijven.
Vertrouwen tussen de lokale overheid en de jeugd staat centraal. Dat is de kern van het nieuwe ketenbeleid dat de gemeente wil invoeren. Dinsdagavond kwam het nieuwe beleid als informatief punt aan de orde in de gemeenteraad. Staphorst kent veel hokjes en keten waar jongeren samenkomen. De laatste jaren was er wel een ketenbeleid dat in 2008 startte, maar van controles en bezoeken kwam maar weinig.
Een nieuwe werkwijze moet drankmisbruik en gevaarlijke huisvesting tegengaan en tegelijkertijd de jongeren de ruimte geven om samen te komen. De gemeente blijft heel bewust op afstand. Locaties en contactgegevens blijven buiten de muren van het gemeentehuis. Handhavers blijven weg en dat scheelt ook nog eens geld, wat weer besteed wordt aan het nieuwe beleid.
Het vernieuwde ketenbeleid maakt deel uit van het uitvoeringsprogramma ‘Voorkomen is beter dan genezen’, waarin Staphorst alcohol- en drugsbeleid uitwerkt. Het gaat om gewone ‘huiskamerketen’. Illegale commerciële uitwassen vallen buiten het beleid. Het Platform Alcohol en Drugs in de gemeente, waar ook de Jongerenraad in zit, is positief over de beleidswijziging.
Staphorst gaat voor het nieuwe ketenbeleid in zee met de Stichting Plattelands Jongeren Services en Plattelands Jongeren Overijssel. Zij ontwikkelden KeetKeur, een project wat ook elders in Nederland draait. Zogeheten keetadviseurs bezoeken keten. Met een workshop, voorlichting en informatie treden de jonge adviseurs de keetjongeren en hun ouders tegemoet. Het streven is om tot en met 2018 tussen de 25 en dertig keten te bezoeken.
Een keetadviseur is een jongere die is opgeleid om een keet te beoordelen en handvatten voor verbeteringen aan te dragen. Deze persoon komt bij voorkeur uit de gemeente, heeft zelf een keet, bezoekt deze of is in ieder geval bekend met keten en staat sterk in zijn/haar schoenen. Dit heeft alles te maken met vertrouwen. Staphorst zet enorm in op het werven van jongeren uit de eigen gemeenschap die de rol van keetadviseur willen vervullen.
De keetadviseur geeft een interactieve informatieve workshop aan de bezoekers. Het bezoeken van keten gebeurt op vrijwillige basis en met toestemming van de keeteigenaren. Keten nemen anoniem deel. Hun standplaats en contactgegevens blijven geheim. Slechts de uitvoerend projectleider en keetadviseur weten waar de keet staat. De uitvoerend projectleider deelt wel de ervaringen van de keetbezoeken en aantallen met de gemeente, maar bevindingen en locaties houdt hij onder de pet. Alleen bij enorme misstanden wijkt hij van deze werkwijze af. Dat gebeurt pas als een verbetertraject geen soelaas biedt. Op die manier blijven ambtenaren weg en dat scheelt ook weer geld.