Politiek

EU-handelsverdrag met Canada dichterbij

De EU stevent af op een vrijhandelsakkoord met Canada. De 28 ministers van Handel steunen ‘CETA’ unaniem, aldus EU-commissaris Cecilia Malmström, die het onderhandelingsmandaat namens de lidstaten heeft, vrijdag in Bratislava. De onderhandelingen over het omstreden vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) gaan gewoon door.

ANP
23 September 2016 16:02Gewijzigd op 16 November 2020 06:48

Dit bleek na afloop van een tweedaags informeel overleg van de handelsministers. De Commissie moet wel nog een aantal Europese „zorgen” met Canada gladstrijken. „Er wordt gewerkt aan een gezamenlijke, juridisch geldige verklaring die aan het verdrag wordt geniet”, zei Malmström. Het gaat om bepalingen over duurzaamheid, klimaat, milieu en arbeidsrechten.

Nederland wil „een ondubbelzinnige bevestiging dat staten zelf mogen bepalen welke diensten in publieke handen moeten blijven”, zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) in de Slowaakse hoofdstad. „Denk aan watervoorziening of het openbaar vervoer.” De ondertekening van CETA is op 27 oktober in Brussel gepland.

Begin volgende maand worden in Washington de onderhandelingen over TTIP voortgezet. De meeste handelsministers willen daar niet mee stoppen of een pauze inlassen, zoals de Franse en Oostenrijkse ministers hebben voorgesteld.

„Feitelijk zijn we al in een pauze beland”, meent Ploumen. „De VS bewegen echt onvoldoende op voor de EU cruciale zaken als openbare aanbestedingen en een eerlijker en transparanter geschillenmechanisme voor investeringsbescherming. Wij hebben geen aanwijzingen dat zij dat de komende maanden alsnog gaan doen.” Het TTIP-verdrag zou aanvankelijk dit jaar worden afgerond.

Volgens Ploumen gaat dat niet lukken maar kunnen de gesprekken worden voortgezet om de onderwerpen waar de EU en de VS het wel over eens zijn, af te timmeren. „Als begin 2017 een nieuwe president van start gaat in de VS, zal er een periode van reflectie nodig zijn aan beide zijden. Wat mij betreft gebruiken we die voor een brede dialoog met belangenorganisaties, bedrijven, vakbonden en wie ook maar wil meepraten. Dit is een mogelijkheid voor een reset van TTIP.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer