Politiek

Burger houdt Den Haag verantwoordelijk voor gemeentelijk beleid

Burgers houden vooral Den Haag verantwoordelijk voor beleid, ook als dat is gedecentraliseerd naar gemeenten of juist is overgeheveld naar Brussel.

Redactie politiek
23 September 2016 15:03Gewijzigd op 16 November 2020 06:48
Hal van het stadhuis in de gemeente Den Haag. beeld ANP, Lex van Lieshout
Hal van het stadhuis in de gemeente Den Haag. beeld ANP, Lex van Lieshout

Dat blijkt uit een onderzoek door de Stichting Kiezersonderzoek Nederland (SKON) dat vrijdagmiddag in Den Haag is gepresenteerd.

Dankzij het kabinet-Rutte II zijn gemeenten tegenwoordig verantwoordelijk voor beleid op het gebied van zorg, werk en jeugdhulp. „Ondanks die decentralisatie zal de nationale overheid afgerekend blijven worden op beleid waarvoor zij zelf niet de eerstverantwoordelijke is”, schrijven de politicologen Tom van der Meer (Universiteit van Amsterdam) en Henk van der Kolk (Universiteit Twente).

Ze concluderen in hun studie dat Nederlanders meer vertrouwen hebben in burgemeester (61 procent), wethouders (53 procent) en gemeenteraad (53 procent) dan in de Tweede Kamer (45 procent) en de regering (43 procent).

De betrokkenheid van de meeste burgers bij de lokale politiek beperkt zich voornamelijk tot de verkiezingen. Nieuwe participatievormen, zoals burgerpanels, trekken slechts weinig burgers.

Uit het onderzoek blijkt verder dat kiezers van GroenLinks en de christelijke partijen lokaal het vaakst hun stem uitbrengen. De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen is lager onder VVD’ers, maar „echt beduidend lager” onder PVV’ers en SP’ers.

Als kiezers bij gemeenteraadsverkiezingen anders stemmen dan bij Kamerverkiezingen, is dat meestal ingegeven door een veranderde voorkeur, het ontbreken van de ‘eigen partij’ in de gemeente, of andere prioriteiten op lokaal niveau dan op nationaal niveau.

Een meerderheid van de kiezers wil een grotere invloed van burgers via directere democratie (gekozen burgemeester, lokale referenda) en vaker meepraten over beleid.

Er is een grote kloof in interesse in de lokale politiek tussen ouderen en jongeren. Van de jongeren zegt 63 procent ronduit niet geïnteresseerd te zijn in de lokale politiek. Van de 55-plussers is daarentegen 61 procent tamelijk of zeer geïnteresseerd.

Als belangrijkste problemen in de gemeente worden verkeer (zoals parkeerproblemen) en fysieke leefomgeving (zoals huisvestingsproblemen) aangekaart. Daarnaast worden ook politiek en bestuur, criminaliteit en veiligheid, en immigratie en integratie vaak genoemd als belangrijkste probleem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer