Defensie kan 200 miljoen extra uitgeven
Het ministerie van Defensie kan volgend jaar 197 miljoen euro extra uitgeven. „Met dit extra budget kunnen de komende jaren de resterende beperkingen in de basisgereedheid worden weggenomen”, schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert. „Hierbij geeft Defensie prioriteit aan eenheden die gereed moeten worden gesteld voor inzet, inclusief snelle reactiemachten.”
In totaal krijgt het ministerie er 300 miljoen bij, maar hiervan moet direct weer 103 miljoen worden ingeleverd bij Financiën als bijdrage aan de zogeheten Rijksbrede ruilvoetproblematiek (de overheid mag minder uitgeven dan verwacht vanwege de lage inflatie). Defensie is niet het enige ministerie dat hiermee te maken krijgt.
Al jaren is er een tekort aan materieel bij het ministerie. Dat is onder meer het gevolg van jarenlange bezuinigingen. In 2017 wordt er 1,5 miljard geïnvesteerd in materieel door Defensie. Er gaat onder meer geld naar brandstof, oefenmunitie, operationele IT, inlichtingencapaciteit en verbindingsmiddelen. Ook komt er geld om meer te oefenen.
Verder wil Hennis in 2017 de problemen aanpakken rond het tekort aan reserveonderdelen voor defensiematerieel. Eerder dit jaar constateerde de Algemene Rekenkamer dat hier bij Defensie sprake is van een „ernstige onvolkomenheid”.
Op 1 januari gaan Nederland en België samen het luchtruim van de Benelux bewaken. Belgische en Nederlandse gevechtsvliegtuigen wisselen elkaar om de vier maanden af. Verder wordt met Duitsland en Frankrijk gesproken over verdere samenwerking van de luchtbewaking.