Kerk & religie

GBS komt met app Statenvertaling – en verantwoordt zich

De Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) in Leerdam komt nog dit jaar met een zogenoemde app voor de smartphone met daarop onder meer de Bijbel in de Statenvertaling, de kanttekeningen en een zoekprogramma.

Redactie kerk
17 September 2016 14:34Gewijzigd op 21 February 2023 13:56
Statenbijbel op de expositie in het gebouw van de Gereformeerde Bijbelstichting in Leerdam. beeld RD, Anton Dommerholt
Statenbijbel op de expositie in het gebouw van de Gereformeerde Bijbelstichting in Leerdam. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat schrijft voorzitter ds. A. C. Rijken in het jongste nummer van het GBS-blad StandVastig. „Drs. ing. M. den Breejen was bereid deze kosteloos voor ons te ontwikkelen. Het betreft een voorlopige versie, daar er tegelijkertijd ook wordt gewerkt aan een uitgebreidere met meer mogelijkheden.”

De GBS, die als doel heeft „het behoud en bevorderen van het gebruik van de Bijbel in de Statenvertaling”, beweegt zich sinds enkele jaren ook op digitaal terrein. Zo verscheen in 2008 een cd-rom met daarop de Statenvertaling met de kanttekeningen, vervolgens kreeg de stichting ook een eigen website (gbs.nl). „Op dit moment wordt de website zodanig aangepast dat hij niet alleen op een scherm bij de computer en op een laptop, maar ook op een tablet en smartphone te lezen is”, aldus ds. Rijken.

Met schroom

De GBS volgt de ontwikkelingen op digitaal gebied „met schroom”, schrijft de hersteld hervormde emeritus predikant uit Gameren in een bijdrage onder het kopje ”Moderne media”. „Dat het bestuur van de Gereformeerde Bijbelstichting zich altijd terughoudend heeft opgesteld in zijn beleid ten aanzien van de moderne media, zal eenieder duidelijk zijn die enigszins op de hoogte is van de activiteiten van de GBS op dit terrein.”

Uitvoerig gaat ds. Rijken daarom in op de vraag waarom de stichting inmiddels desondanks (ook) gebruik maakt van digitale kanalen om haar doelstelling te verwezenlijken. „Betekent dit nu dat we hiermee erkennen dat de praktijk van het alledaagse leven de principiële discussie achterhaald heeft en daarbij zelfs ook de mond gesnoerd heeft? Of, scherp geformuleerd: heeft het praktische de bijbelse principes overwonnen? Ik mag hopen van niet en… ik meen ook van niet!”

Niet meer weg te denken

„Terwijl we ons bewust zijn van de gevaren” ziet de GBS volgens de predikant echter ook „hoezeer de moderne media zich een grote plaats verworven hebben in onze samenleving. Zij zijn eenvoudig niet meer weg te denken en niemand kan er meer omheen. Denk aan de gezondheidszorg, het betalingsverkeer, de nieuwsvoorziening, het onderwijs en het volgen van diensten via de kerktelefoon… Denk ook aan al die websites waarop allerlei instellingen, ook uit onze eigen kring, hun gegevens publiceren, zoals ook die gegevens die noodzakelijk zijn met betrekking tot het verkrijgen of het behouden van de zogenaamde ANBI-status. Met andere woorden, we kunnen er niet meer omheen, of we nu willen of niet.”

Het is hier „van belang om zowel de ene kant als de andere kant recht te doen”, schrijft ds. Rijken. „Zo kunnen de moderne media tegen Gods Woord in misbruikt worden, maar ze kunnen ook tot groot nut zijn. Al wordt door sommigen de volgende vergelijking wel betwist, toch wil ik in dit verband verwijzen naar de uitvinding van de boekdrukkunst. Volgens de een was dit een stap in de richting van de hel en volgens de ander een stap in de richting van de hemel.”

De GBS-voorzitter benadrukt aan het slot van zijn artikel dat wat de stichting op digitaal terrein verricht niet dient „ter vervanging van het op schrift gestelde Woord van God, maar slechts als dienstverlening tot onderzoek daarvan. Wat zou het groot zijn wanneer de Heere er alzo in mede mocht komen, dat de rijke inhoud van artikel 3 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis (over het geschreven Woord Gods, red.) recht beleefd en doorleefd mocht worden.”

Verantwoording

Toen de moderne media –het internet– in de vorige eeuw hun intrede deden, waren de principiële bezwaren daartegen in grote delen van de gereformeerde gezindte groot. Geleidelijk aan zagen steeds meer (kerkelijke) organisaties evenwel ook de nuttige kanten eraan – al bleven er bezwaren. „Terecht is in het verleden op die gevaren gewezen en werd er met ernst tegen gewaarschuwd”, schrijft ds. Rijken in StandVastig. „Daar kunnen en mogen we ook op de dag van vandaag niet aan voorbijgaan.”

Inmiddels beschikken ook de kerken (en daarbinnen vaak: deputaatschappen of andere kerkelijke organisaties) waarbinnen altijd veel verzet bestond tegen het gebruik van internet over eigen websites (overigens ook onder druk van de overheid: per 1 januari 2016 móésten alle kerken over een eigen site beschikken wilden zij hun ANBI-status behouden). Deze week nog werd tijdens de synode van de Gereformeerde Gemeenten de website biblicalreformedbooks.com geopend, een initiatief van de deputaatschappen voor Israël en voor Bijbelverspreiding.

Het is tot nu toe echter zelden voorgekomen dat de stap om wél gebruik te –gaan– maken van de „moderne media” zo uitvoerig is verantwoord als de GBS nu doet in StandVastig.


Lees ook:

Het aroma van de Statenvertaling – reportage over een nieuwe expositie in het gebouw van de Gereformeerde Bijbelstichting in Leerdam (Reformatorisch Dagblad, 2 juni 2016)

Om de erfenis der vromen – interview met ds. A. van Heteren in het kader van vijftig jaar GBS (Reformatorisch Dagblad, 10 maart 2016)

Het web op voor het goede doel – artikel naar aanleiding van het feit dat alle kerken per 1 januari 2016 een eigen website moesten hebben om hun anbi-status te behouden (Reformatorisch Dagblad, 3 december 2015)

GBS brengt digitale versie Statenvertaling (Reformatorisch Dagblad, 13 december 2007)

Meer over
Statenvertaling

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer