Kerk & religie

Prof. Immink neemt afscheid van PThU: Zonder Godsbeleving ben je weerloos tegen de secularisatie

Als je niets van God beleeft, ben je ook weerloos tegen de secularisatie en kun je niet alleen verwijzen naar Schrift en traditie. Dat betoogde prof. dr. F. G. (Gerrit) Immink vrijdag in Groningen tijdens zijn afscheid als hoogleraar homiletiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) te Groningen.

Van onze verslaggever
16 September 2016 20:49Gewijzigd op 16 November 2020 06:35
Prof. dr. F. G. Immink (midden) ontving vrijdag in Groningen vele felicitaties ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar homiletiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).  beeld Harry Kannegieter
Prof. dr. F. G. Immink (midden) ontving vrijdag in Groningen vele felicitaties ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar homiletiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).  beeld Harry Kannegieter

Tijdens een symposium stond zijn nieuwe boek ”Bidden in het besef van de tegenwoordigheid van God” centraal.

Prof. dr. H. de Roest, hoogleraar praktische theologie aan de PThU, vindt dat prof. Immink op overtuigende wijze recht heeft gedaan aan de gebedscrisis in deze tijd. „En toch, zijn betoog zou te midden van de huidige gebedscrisis aan zeggingskracht hebben gewonnen als hij naast de overtuigende rede ook ruimte had gegeven aan de getuigende, persoonsbetrokken rede. Klinkt in zijn schrijven over het besef van Gods tegenwoordigheid de West-Twentse mystiek mee, bij Gerrit gewekt op het platteland van Daarle?”

Daarop antwoordde Immink dat de beleving terdege een rol speelt. Tijdens het bidden gebeurt er iets in de mens. „Het is Woord en Geest, Geest en geest, maar hoe hou je die bij elkaar? Daarvoor heb je de christologie nodig, anders word je opgezogen in de innerlijkheid van de Geest. Er is wederkerigheid en tegelijkertijd asymmetrie: God is de Andere en Heilige.”

Dat laatste zei hij in de richting van de Groninger nieuwtestamenticus prof. dr. G. H. van Kooten. Deze signaleerde bij Immink een wederzijdse doordringing van Geest en geest in het gebed. Hij vroeg zich af of christenen nog wel over het gebed kunnen spreken als een „handeling” of een „praktijk”, zoals Immink doet. Van Kooten: „Kunnen we dan niet beter het gebed zien als het moment waarop deze continue betrokkenheid tussen Gods Geest en de menselijke geest expliciet wordt gemaakt, in de vorm van een aanroep?”

PThU-rector prof. dr. M. M. Janssen prees de bijdrage van prof. Immink als initiator en bestuurder (rector) aan de PThU. „Je hebt er altijd voor gepleit de theologie ook echt théologie te laten zijn.”

Dr. T. T. J. Pleizier, universitair docent praktische theologie aan de PThU, merkte op dat Immink een eigen koers volgde, gekenmerkt door een diepe overtuiging. „Gods zelfstandigheid, Zijn verhevenheid en Zijn eigen bestaan gaan niet op in menselijke constructies en projecties. Die hebben hun eigen plaats, maar daarmee is niet alles over God gezegd.”


Zie ook:

Twee zielen in één borst (Reformatorisch Dagblad, 15-09-2016)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer