Buitenland

Rusland tijdens crisis naar stembus

Ruim 110 miljoen Russen kunnen zondag naar de stembus om onder meer de 450 leden van de Russische Tweede Kamer, de Doema, te kiezen. De officiële uitslagen brengen maandag geen omwenteling, want president Vladimir Poetin en zijn aanhang van de partij Verenigd Rusland (VR), blijven volgens waarnemers de politiek domineren.

ANP
16 September 2016 15:35Gewijzigd op 16 November 2020 06:35
beeld AFP
beeld AFP

Toch kan de opkomst of het aantal VR-stemmers voor Poetin tegenvallen. Het land verkeert al meer dan twintig maanden in een recessie, waarin talrijke banen sneuvelen en de inkomens van werkenden worden uitgehold door de wegkwijnende roebel. Minder dan een derde van de kiezers staat nog achter VR, volgens een recente peiling.

Poetin blijft echter in peilingen de grote held die het land onder meer in Oekraïne en in Syrië weer als grootmacht op de kaart heeft gezet, maar economisch is Poetins rijk een reus op lemen voeten geworden. Poetin regeerde zorgeloos met zijn oliedollars, maar olie is in prijs gedaald en aan alternatieven is weinig gedaan in Poetins Rusland. Acht jaar terug had het Kremlin nog meer dan 100 miljard euro reserves in een potje, maar dat is volgens de viceminister van Financiën volgend jaar leeg. En dat is nou net het jaar vlak voor Poetin voor de vierde keer tot president gekozen wil worden in 2018.

De toestand vraagt volgens velen in het Kremlin om mogelijk impopulaire hervormingen. En daar zijn een regering en een parlement voor nodig die de bevolking toch enigszins als legitiem beschouwt. Echte oppositieleiders duldt het Kremlin niet. De belangrijkste rivalen van Verenigd Rusland, de communistische partij (CPRF), het sociaaldemocratische Rechtvaardig Rusland en de extreemrechtse Liberaal-Democraten (LDPR) leggen het Kremlin geen strobreed in de weg. Mogelijk gevaarlijke oppositieleiders of activisten zijn uitgeschakeld. Zo staat de veertigjarige liberaal Aleksej Navalni van de Vooruitgangspartij door veroordelingen in dubieuze rechtszaken buitenspel.

Toch wil het Kremlin geen stembusgang die door de kiezers als een farce wordt gezien. Er mag geen herhaling komen van 2011, toen er massale protesten volgden tegen de verkiezingsfraude. Dit jaar is een gerespecteerd mensenrechtenadvocaat, Ella Pamfilova, aangesteld als hoofd van de kiescommissie. Haar voorganger, Vladimir Tsjoerov, verwierf de bijnaam De Magiër door de wonderbaarlijke wijze waarop hij voor het kamp van Poetin uitslagen tevoorschijn toverde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer