Deskundigen: Behoud Orions en Valkenburg
Minister Kamp van Defensie wil vliegveld Valkenburg sluiten en de marinepatrouillevliegtuigen, de Orions, verkopen. Diverse deskundigen adviseerden de Tweede Kamer woensdag hiermee niet akkoord te gaan.
Volgens prof. dr. R. P. de Wijk van Instituut Clingendael is de conclusie van minister Kamp dat de Orions niet meer nodig zijn omdat er geen onderzeebootdreiging meer is „aantoonbaar onjuist.” Steeds meer landen in de „gordel van instabiliteit” rond de evenaar beschikken over onderzeeërs. Precies door dat gebied lopen belangrijke Nederlandse handelsroutes. De regering ontbeert blijkbaar de politieke ambitie om die te beschermen, constateerde De Wijk.
Hij wees er op dat de Orions bijzonder nuttig zijn. „Voor vrijwel alle vredesmissies in de afgelopen tijd zijn ze gevraagd”, hield hij de Kamer voor. De alternatieven die Kamp wil inzetten, zoals drugsbestrijding in de Cariben door burgers en het gebruik van onbemande vliegtuigjes, zijn volgens hem voorlopig niet haalbaar.
Adjudant-onderofficier J. A. F. Stassen van de ondernemingsraad van vliegkamp Valkenburg stelde dat de Orions passen bij de expeditionaire krijgsmacht die Kamp wil. Hij beklaagde zich erover dat de minister het reddingsplan van het personeel „in een bijzin” had afgedaan.
Defensiespecialisten van CDA, VVD en LPF verbaasden zich over de geringe ambitie die Kamp aan de dag had gelegd om alternatieven voor de bezuiniging te bestuderen. De minister wil de Orions verkopen aan Duitsland. De Duitse defensie zit echter krap bij kas. Als het Duitse parlement de aankoop daarom zou blokkeren, „hebben we een gigantisch probleem”, aldus VVD’er Van Baalen.
Het marinevliegkamp Valkenburg kan behouden blijven, betoogden deskundigen. Door civiel medegebruik van het vliegveld en het opzetten van een geavanceerd onderhoudscentrum zijn al veel besparingen te realiseren.