Defibrillator in woonwijk moet levens redden
In het Ramplaankwartier in Haarlem hangt sinds kort een kastje met een defibrillator erin. Het apparaat moet ervoor zorgen dat mensen die een hartstilstand krijgen, direct kunnen worden geholpen.
Verantwoordelijk voor dit opmerkelijk initiatief is buurtbewoner P. Roest. Twaalf medebewoners uit zijn wijk hebben een training gekregen hoe ze de defibrillator kunnen gebruiken en ze hebben een sleutel gekregen om het kastje te openen. Volgens Roest kan dit initiatief levens redden.
Op verschillende plekken in Nederland, zoals de luchthaven Schiphol, hangen al zogeheten automatische externe defibrillators (AED). Volgens Roest is het echter van levensbelang dat die apparaten ook in woonbuurten beschikbaar komen. „75 procent van de mensen met een dodelijke hartstilstand krijgt die thuis. Het is dan enorm belangrijk om snel in actie te komen. Als er binnen vier minuten wordt gehandeld, is de kans op overleven 75 procent. Dat percentage wordt 10 procent per minuut minder. Een ambulance heeft een aanrijtijd van acht minuten. Dat duurt veel te lang."
De Haarlemmer werkt bij het bedrijf Medi–Select, dat de vereiste apparatuur levert en ook trainingen verzorgt. Roest kwam op het idee om defibrillators in woonwijken te promoten, omdat de politie wil stoppen de apparaten in surveillanceauto’s mee te nemen. In de politieregio Kennemerland rijden agenten overigens nog wel met defibrillators rond.
Volgens Roest hoef je geen technicus te zijn om een defibrillator te gebruiken. „Elke leek kan er zo mee werken." Het apparaat laat zien wat er met een patiënt aan de hand is en geeft zonodig een elektrische schok als de patiënt daarmee gediend is.