Wetenschap & techniek

Mysterieus gedrag nanozonnecel eindelijk ontrafeld

Eindelijk is duidelijk hoe de nanozonnecel werkt. Een team van onderzoekers van FOM-instituut AMOLF en de Technische Universiteit Eindhoven ontdekte dat licht zich in de nanozonnecel anders gedraagt dan in een gewone zonnecel.

Redactie wetenschap
12 September 2016 17:02Gewijzigd op 16 November 2020 06:26
Een nanozonnecel produceert meer stroom dan een gewone zonnecel. beeld FOM-AMOLF
Een nanozonnecel produceert meer stroom dan een gewone zonnecel. beeld FOM-AMOLF

De onderzoekers publiceerden hun resultaten op maandag in een artikel in Nature Nanotechnology. Met de nieuwe techniek komt de toepassing van nanotechnologie in duurzame energievoorziening dichterbij.

De nanozonnecellen gedragen zich volgens andere wetten dan de bekende zonnecellen op ons dak. „Ieder keer dat een onderzoeker nanozonnecellen bescheen met rood of blauw licht kwam er veel meer stroom uit dan volgens bestaande theorieën over zonnecellen mogelijk is”, aldus AMOLF-promovendus Sander Mann.

Nanozonnecellen zijn kleiner dan de golflengte van het licht. „Licht gaat zich daardoor op een heel andere manier gedragen”, legt Mann uit. „Niet meer als een bundel deeltjes zoals wij gewend zijn, maar als een golf.”

Het gevolg is dat nanozonnecellen in vergelijking met doorsnee zonnecellen veel meer licht absorberen dan je zou verwachten op basis van hun afmetingen. „Dat verklaart waarom er meer stroom uit zo’n zonnecel kan komen dan je zou verwachten”, zegt Mann.

De wetenschappers hebben hun theorie getest op een zonnecel van een enkele nanodraad. Deze heeft een oppervlakte zo klein dat er bijna een miljard van op een postzegel passen. Met de meetgegevens die ze hieruit verkregen, willen de onderzoekers de nanozonnecel verder verbeteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer