Langer hek moet zwijnen uit Epe weren
Opnieuw wordt er gebouwd aan een kilometerslang hek rondom het dorp Epe. Aanleiding is een toenemend aantal klachten van inwoners die wroetende wilde zwijnen in hun tuinen treffen. De bouw van het stalen hekwerk leidt tot protesten.

Prins Hendrik liet in 1907 wilde zwijnen los in zijn Kroondomeinen. In het wild was de diersoort in Nederland toen al uitgestorven. De actie van de Oranjes hebben tot op de dag van vandaag gevolgen voor de Veluwe. Met name in Epe zijn de dieren een constante bron van ergernis.
Exact een eeuw na het loslaten van de beesten in de Kroondomeinen nam de gemeente Epe het opmerkelijke besluit wilde zwijnen binnen de bebouwde kom af te schieten. Mensen in de woonwijk in het noorden van het dorp waren bang voor aanvallen van hongerige dieren.
Die maatregelen waren blijkbaar niet afdoende, want in maart dit jaar werd gestart met de bouw van een kilometers lang hek langs de bosranden van het dorp. Het raster is een meter hoog en is inmiddels over een lengte van 2,7 kilometer aangelegd, dicht tegen de bebouwde kom aan.
Bejagen
Maar ook dat biedt geen soelaas en dus wordt opnieuw 2,2 kilometer aan hekwerk geplaatst, schrijft de gemeente. „De oorzaak zit vooral in het niet of niet voldoende bejagen op met name de particuliere eigendommen. De in dit gebied aanwezige wilde zwijnen hebben daarom vrije doorgang naar de bebouwde kom. Onveilige situaties kunnen daarom niet worden voorkomen”, aldus het college.
Ruud Jager van de stichting Paardenvierdaagse is faliekant tegen de bouw van het hek. „De gemeente dreigt het hele bos dicht te gooien. Dan kunnen we dus niet meer over de ruiterpaarden.”
Het raster kent nu nog doorgangen die volgens de gemeente te vaak open blijven staan, met alle gevolgen van dien. Via de Algemene Plaatselijke Verordening overweegt de gemeente het open laten staan van hekken strafbaar te stellen. Ook dreigt ze de doorgangen voortaan helemaal te sluiten, al heeft dat zeker niet de voorkeur, zegt een woordvoerder. „Het gemeentebestuur kreeg dit jaar vijftien meldingen binnen van angstige inwoners, maar incidenten hebben zich niet voorgedaan.”
Toerisme
Tegen de bouw van het eerste deel van het hek loopt nog een gerechtelijke procedure. De Raad van State komt mogelijk deze maand met een uitspraak. De gemeente ziet die met vertrouwen tegemoet.
Volgens Jager zou het een ramp zijn als ruiters het bos niet meer in kunnen. Alleen al de jaarlijkse paardenvierdaagse is met circa 1200 ruiters uit onder meer België, Duitsland en eigen land goed voor een omzet voor hotels en restaurants van een half miljoen euro. Jager woont zelf in het buitengebied op de grens met Heerde. „Een maand terug had ik nog zwijnen in mijn weiland. Het hek zat niet goed dicht”, zegt hij schouderophalend.
Ellis de Vries woont in het buitengebied van Vaassen, ook gemeente Epe. Ze is raadslid voor de VVD en heeft in haar wijk nooit problemen gehad met wilde zwijnen. Ze wijst erop dat het hek abrupt stopt op de grens met Heerde. „Zwijnen zijn slimme dieren. Die lopen er dus gewoon omheen. Ik vraag me af of dit de juiste besteding van gemeenschapsgeld is.”