Politiek

Prinsjesdag-stukken: Kloof tussen eenverdieners en tweeverdieners weer groter

Iedereen gaat er volgend jaar een beetje in koopkracht op vooruit. Maar wie veel verdient of juist weinig, profiteert flink meer dan burgers met een middeninkomen. Ook gaan huishoudens waarin beide partners werken er fors meer op vooruit dan gezinnen waarin slechts een van beide partners betaalde arbeid verricht. De fiscale kloof tussen eenverdieners en tweeverdieners wordt daarmee opnieuw groter.

Redactie politiek
8 September 2016 19:49Gewijzigd op 16 November 2020 06:20
beeld ANP
beeld ANP

Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit stukken voor Prinsjesdag die de omroep zegt te hebben ingezien. Het is de zoveelste keer dat het kabinet er niet in slaagt de stukken geheim te houden tot Prinsjesdag.

Uit de stukken blijkt dat de regeringspartijen PvdA en VVD elkaar, kort voordat de verkiezingen op 15 maart een einde zullen maken aan hun samenwerking, gevonden te hebben in een politieke synthese waarin vooral lagere inkomens (een vurige PvdA-wens) en hogere inkomens (doorgaans meer op het netvlies van de VVD) fors meer profiteren dan Nederlanders met een middeninkomen. Waar middeninkomens met een inkomen tussen de 33.250 euro en de 66.500 hun koopkrachtplus in 2017 beperkt zien tot 0,9 procent, mogen de inkomensgroepen tot 33.250 euro en boven de 66.500 euro zich verheugen in een koopkrachtstijging met 1,1 procent.

Ook de fiscale kloof tussen een- en tweeverdieners, die dankzij de kabinetsplannen van vorig jaar al opliep tot een factor vijf neemt verder toe. Want hoewel eenverdieners in doorsnee hun koopkracht volgend jaar zien groeien met 0,6 procent, gaan tweeverdieners er met 1,0 procent (en alleenstaanden met 1,1 procent) flink meer op vooruit.

Uit de stukken blijkt dat het kabinet de pijn voor een selecte groep kostwinners wel iets wil verzachten. Zo trekt het 50 miljoen euro uit voor eenverdieners met een chronisch zieke partner. Daarmee lijkt het kabinet een eerdere toezegging van minister Dijsselbloem van Financiën gestand te willen doen. Die zegde de Tweede Kamer in juli, tijdens een debat over de Voorjaarsnota, toe bereid te zijn een oplossing te zoeken voor eenverdieners met een chronisch zieke of gehandicapte partner. Deze groep eenverdieners, die dus niet eens de mogelijkheid heeft om tweeverdiener te kúnnen worden, wordt nu hard geraakt door de gevolgen van het regeringsbeleid om het tweeverdienerschap met fiscale regelingen zeer fors te stimuleren. Een beleid waardoor eenverdieners tot ruim vijf keer zo veel belasting betalen als tweeverdieners met exact hetzelfde gezinsinkomen.

Verder krijgen ook kinderen in arme gezinnen (meer kindgebonden budget) en ouderen (via een hogere ouderenkorting) iets extra’s. Ook de zorgtoeslag en de huurtoeslag gaan omhoog. Voor het bestrijden van armoede onder kinderen komt 100 miljoen euro beschikbaar. Het geld is bedoeld voor zwemles, schoolreisjes, sportspullen, schoolspullen en kleding en wordt in natura uitgekeerd.

Daarnaast gaat er 300 miljoen euro extra naar zorg, onderwijs en veiligheid. Eerder was al bekend geworden dat de regeringspartijen VVD en PvdA samen 1,2 miljard extra mochten besteden. Beide partijen besloten het geld uit te geven aan de ministeries van Veiligheid en Justitie, Defensie, Onderwijs en Volksgezondheid.

Van de 1,5 miljard die er in totaal extra te verdelen is, krijgt Justitie het meest, namelijk 450 miljoen. Dat geld wordt gebruikt voor terrorismebestrijding, wijkagenten, het bestrijden van cybercrime, het forensisch instituut NFI en grensbewaking. Verder gaat er 400 miljoen naar Volksgezondheid (onder meer om de omstreden bezuiniging op de verpleeghuiszorg terug te draaien) en krijgt het ministerie van Defensie er 300 miljoen bij om onder meer extra nieuwe munitie aanschaffen. Onderwijs moet zich tevreden stellen met 200 miljoen.

Reactie Segers

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: „Als blijkt dat dit de cijfers voor Prinsjesdag zijn, dan is het in de eerste plaats beschamend dat deze - opnieuw - zijn uitgelekt. Verder lijkt het er met deze cijfers op dat het kabinet de toezegging aan de ChristenUnie nakomt om eenverdieners met een chronisch zieke partner tegemoet te komen. Dat is hard nodig. De plannen bieden echter nog veel ruimte voor verbetering en bijsturing. De ChristenUnie werkt daarom aan een tegenbegroting.”

Reactie Dijkgraaf

Dat het kabinet de eenverdieners met een chronisch zieke partner wat tegemoet komt, is voor de SGP „een lichtpuntje”. „In het kader van de aangenomen motie Schalk ook wel weer logisch”, zegt Kamerlid Dijkgraaf. „Al is het wel een kléine tegemoetkoming en het topje van de ijsberg. Maar deze mensen zitten vaak in een extra moeilijke positie. Dus elke positieve bijdrage die hen helpt juichen we toe.”

Dat eenverdieners er minder op vooruitgaan dan tweeverdieners, blijft de SGP een doorn in het oog. „Temeer is nu het bewijs geleverd dat dit kabinet niets fundamenteels wil doen aan de kloof tussen een- en tweeverdieners. Er zal echt ander beleid moeten komen, maar er zijn weinig aanwijzingen dat dit kabinet dat gaat doen. Des te belangrijker zijn de verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet. Dan zal het moeten gebeuren”, aldus Dijkgraaf.

Meer over
Eenverdieners

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer