Kerk & religie

Beveiligingsadviseur: Camera’s en beveiligers bij iedere kerk

Kerken doen er goed aan om camerabewaking in en om het gebouw te hebben. Bovendien is het verstandig dat er een soort welkomstcomité bij de ingang staat. Dat kan niet alleen bezoekers verwelkomen, maar moet ook in staat zijn om kwaadwillenden te weren.

Redactie kerk
3 September 2016 17:43Gewijzigd op 16 November 2020 06:12
Beveiligingcamera's bij de kathedraal van Exeter, in Engeland. beeld Zigsfy, Wikimedia
Beveiligingcamera's bij de kathedraal van Exeter, in Engeland. beeld Zigsfy, Wikimedia

Dat stelt komt Nick Tolson, directeur van de Engelse organisatie National Churchwatch, deze week.

De beveiligingsadviseur reageert met zijn advies op een aankondiging van terreurbeweging Islamitische Staat. Die stelde in het eind juli verschenen nummer van de glossy Dabiq, dat christenen voortaan het voornaamste doelwit vormen van aanslagen door de organisatie. Tolson stelt dat de aanslag op een kerk in Frankrijk, waarbij een rooms-katholieke priester werd gedood, aantoont dat IS daadwerkelijk zijn aandacht verlegt naar kerken in Europa.

De Britse adviseur houdt er rekening mee dat kleine kerken in een rustige omgeving meer risico lopen op een aanslag dan grote bedehuizen in een stedelijke omgeving. Hij raadt geestelijken in kerken die ook doordeweeks geopend zijn, dan ook aan om een persoonlijk alarm bij zich te dragen. Daarmee kunnen ze met een druk op de knop de hulp van de politie inroepen.

In een 12 pagina’s tellende adviesnota (PDF) adviseert Tolson kerken om ervoor te zorgen dat kerkdeuren stevig afgesloten kunnen worden. Ook vindt hij het belangrijk dat bezoekers van een kerk weten wat ze moeten doen in het geval ze een verdacht persoon opmerken. Bovendien er niet alleen voor de dienst een welkomstcomité bij de ingang van de kerk staan: Tolson adviseert om ook tijdens de dienst een bewaker bij de kerkdeuren te posteren.

De Nederlandse terrorisme-expert Beatrice de Graaf waarschuwde vrijdag in het VARA-tv-programma De Wereld Draait Door, voor de veranderde koers van IS. Ze stelde zich zorgen te maken over de aankondiging dat christenen voortaan gerichte aanvallen kunnen verwachten. De gevolgen van de aankondiging van IS zijn nog niet te overzien, aldus De Graaf, maar de aanval op de kerk in Frankrijk wijst er volgens haar op dat Europese kerken een potentieel doelwit zijn bij aanslagen door de organisatie.


Zie ook:

„Kerken moeten terroristen niet in de kaart spelen” (Reformatorisch Dagblad, 30 juni 2015)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer