Binnenland

Slimme app redt broodje van prullenbak

Restaurants en andere eetgelegenheden zijn niet de grootste verspillers. Toch verdwijnen er in de horeca ook nog altijd tientallen miljoenen kilo’s voedsel per jaar in de prullenbak. Via de app ResQ worden niet verkochte maaltijden alsnog aan de man gebracht.

Evert van Dijkhuizen
3 September 2016 11:43Gewijzigd op 16 November 2020 06:11
beeld ANP
beeld ANP

ResQ is een idee van de Fin Tuure Parkkinen. Hij was geschokt door de hoeveelheid voedsel die jaarlijks in de prullenbak verdwijnt bij restaurants. In maart vorig jaar lanceerde hij de app. Vijf maanden later ResQ hij 35.000 gebruikers en deden meer dan 200 eetgelegenheden mee. De app waaide over naar Estland en Zweden.

Sinds vorige maand doen ook ruim vijftien restaurants in Amsterdam aan het initiatief. Want de mensen achter ResQ zijn idealistisch én ambitieus: ze willen dat restaurants, bakkerijen, cafés en hotels in heel Europa uiterlijk in 2030 een einde hebben gemaakt aan de enorme voedselverspilling.

Het systeem werkt eenvoudig. Restaurants en horecagelegenheden plaatsen hun overgebleven voedsel op ResQ. Geen restjes, wel belegde broodjes, een pizza of zelfs een compleet driegangenmenu. Gebruikers van de app krijgen een melding, kunnen de etenswaren bestellen en tegen gereduceerd tarief afhalen in het betreffende restaurant.

Veroveren

Omdat ook lunchrooms en bedrijven die maaltijden aan huis bezorgen met de app mogen meedoen, zijn een groot deel van de dag aanbiedingen beschikbaar. De praktijk leert echter dat de app-gebruikers het beste tussen vijf uur ’s middags en negen uur ’s avonds kunnen zoeken naar een maaltijd.

Na Amsterdam moeten deze maand Utrecht en Den Haag volgen. Via Nederland proberen de initiatiefnemers de rest van Europa te veroveren. De keuze voor ons land is niet toevallig. Nederland is klein en heeft een hoge dichtheid aan horecagelegenheden. Bovendien hebben Nederlanders de naam dat ze goed met apps kunnen omgaan.

Volgens David Kloosterboer, regiomanager van ResQ in Nederland, is de tijd rijp voor de app tegen voedselverspilling. „Sommige restaurants in ons land geven hun overgebleven eten weg aan medewerkers of brengen het naar de voedselbank, maar dat is nog niet overal zo. Restaurants willen dat graag veranderen. Dat ze uit de overgebleven maaltijden extra inkomsten halen door ze te verkopen, is mooi meegenomen”, zei Kloosterboer onlangs in Trouw.

Spelregels

Is het eten nog wel goed als het op een later tijdstip alsnog wordt aangeboden? Kloosterboer maakt zich daarover geen zorgen. „Het is in het belang van de aanbieders om hun maaltijden zo vers mogelijk te houden. Ook om nieuwe klanten te trekken. Iedereen houdt zich daarom graag aan de spelregels.”

Niet elk restaurant dat door Kloosterboer wordt benaderd, sluit zich aan bij de app. „Horecagelegenheden in ons land doen al vrij veel tegen voedselverspilling. Veel bedrijven houden nauwelijks eten over, omdat ze slim inkopen of geen uitgebreide menukaart hebben.”

Inmiddels heeft ResQ concurrentie. Ook de apps Restoranto en Get Chef’s proberen de voedselverspilling aan te pakken door niet verkochte maaltijden alsnog aan de man te brengen. De initiatiefnemers van Get Chef’s willen zich onderscheiden door verder te kijken dan restaurants. Ze zoeken naar mogelijkheden om bijvoorbeeld ook de voedselverspilling op publieksevenementen aan te pakken.

Ook de zogeheten Instock-restaurants in Amsterdam en Den Haag werpen zich in de strijd. Ze zijn het initiatief van vier Albert Heijn-collega’s. Elke ochtend laten ze bij AH-filialen met een elektrisch wagentje producten ophalen die niet meer verkocht mogen worden. De koks van Instock maken er maaltijden van die ’s avonds in het restaurant worden geserveerd. Over de kwaliteit hoeft de klant zich geen zorgen te maken. Op de borden belandt alleen eten dat voldoet aan de eisen van de Voedsel- en Warenautoriteit.


Voedselverspilling

Nederlanders gooien elk jaar 2 miljard kilo eten weg. Een serie over voedselverspilling. Vandaag het vierde en laatste deel: de horeca.

----Simpele test met eieren

Eieren van de supermarkt hebben vaak een vastgestelde houdbaarheidsdatum, maar een ei is niet van de ene op de andere dag bedorven. En wat te doen als er geen datum op staat? Hoe weet je of het ei nog vers is? Vul een glas met water en leg het ei erin. Zakt het naar de bodem, dan is het goed. Blijft het drijven, dan niet. In een ei zit namelijk een beetje zuurstof. Op het moment dat het ei gaat rotten, zet de zuurstof uit, komt er lucht in en blijft het drijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer