Huurkosten woning zzp’er aftrekbaar van de winst
Startende zzp’ers hebben veelal niet direct de beschikking over een bedrijfspand en werken daarom veelal vanuit huis. Gaat het om een huurhuis, dan is de volledige huur aftrekbaar van de winst.
Acquisitie, facturatie, planning, bijhouden van de administratie; zelfstandigen doen het vaak vanuit huis. Als de ruimte die hiervoor nodig is meer dan 10 procent van de huurwoning beslaat, is er fiscaal voordeel te behalen, zo blijkt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad.
De Raad heeft op 12 augustus bepaald dat een huurrecht tot het ondernemingsvermogen kan behoren als de woning (mede) voor de onderneming wordt gebruikt. Gaat het om meer dan 10 procent, dan kan de ondernemer in de aangifte inkomstenbelasting ervoor kiezen het huurrecht als ondernemingsvermogen aan te merken. En dat geeft de moge- lijkheid om de huur van de woning van de winst af te trekken.
Wel vereist deze constructie een correctie wegens het privégebruik. Die is wettelijk bepaald op 1,85 procent van de WOZ-waarde van de woning. Toch zal het aftrekken van de volledige huur onder de (geringe) correctie van de bijtelling wegens het privégebruik doorgaans voordelig uitpakken voor zzp’ers.
Een voorbeeld. Marcel begint een onderneming (eenmanszaak) in zijn huurwoning waarbij op zolder een werkkamer wordt gecreëerd. De werkkamer beslaat meer dan 10 procent van de gehele woning, die een WOZ-waarde kent van 200.000 euro. De maandelijkse huur bedraagt 1200 euro. Bij de start van zijn onderneming rekent Marcel het huurrecht tot zijn ondernemingsvermogen. De jaarlijkse huur van 14.400 euro min de bijtelling wegens privégebruik vormt een aftrekpost van 10.700 euro.
Een ondernemer is vrij om bedrijfsmiddelen en vermogensrechten tot zijn ondernemingsvermogen dan wel tot zijn privévermogen te rekenen. De keuze moet worden gemaakt bij het indienen van de eerste aangifte waarbij dit speelt. Ook het indienen van een gecorrigeerde aangifte behoort nog tot de mogelijkheden als de aanslag nog niet onherroepelijk is vastgesteld door de inspecteur.
Heb je als ondernemer een keuze gemaakt, dan staat het je niet meer vrij om naar willekeur op deze keuze terug te komen. Dit kan alleen als bijzondere omstandigheden een keuzeherziening rechtvaardigen. Heeft de ondernemer in het verleden de volledige huur in zijn aangifte niet afgetrokken, dan heeft hij feitelijk voor de optie ”privévermogen” gekozen. En daar komt hij niet meer van af.
Eigen woning
Voor de werkruimte van een ondernemer met een eigen woning gelden andere eisen. Kosten en lasten kunnen in dat geval alleen van de winst worden afgetrokken als de werkruimte „een zelfstandig gedeelte van de woning vormt en intensief wordt gebruikt voor de onderneming.” De zelfstandigheid van de werkruimte kan bijvoorbeeld worden aangetoond door de aanwezigheid van een eigen ingang en eigen voorzieningen zoals sanitair. Ook moet de werkruimte als zodanig verhuurd kunnen worden aan derden. Een werkplek in de woonkamer of zolderkamer kwalificeert zodoende niet.
Zzp’ers die binnenkort een huurwoning betrekken, doen er dus goed aan om het huurrecht als ondernemingsvermogen te kwalificeren. Anders lopen ze een forse aftrekpost mis.
De auteur is belastingadviseur bij Visser & Visser Belastingadviseurs. Reageren? fiscaal@refdag.nl