Grootste wijk van Dordt viert jubileum met openluchtdienst
Ondanks de afname van kerkelijke betrokkenheid staan vier kerken in Dordrecht zondagmiddag stil bij het jubileum van hun wijk. Sterrenburg viert deze maand haar vijftigste verjaardag. „Wij zijn bijna de enigen uit de straat die nog naar de kerk gaan. En ook wij slaan weleens een keertje over.”
Het was augustus 1966 toen de eerste bewoners van de Eddingtonweg hun huissleutel kregen. Daarna groeide Sterrenburg met 22.000 inwoners uit tot de grootste wijk van Dordrecht.
Volgens Hans Berrevoets, voorzitter van het comité Stralend Sterrenburg 50 jaar, dat in deze periode tal van activiteiten organiseert, ontstond de wijk in de jaren zestig van de vorige eeuw op het grondgebied van het dorp Dubbeldam. „Dordrecht wilde uitbreiden en pikte gewoon de grond van Dubbeldam in.
Inwoners van Dordrecht die het wat beter kregen, zochten er een woning. Veel mensen die in Rotterdam werkten en daar geen huis konden vinden, verhuisden hierheen, terwijl er ook nogal wat Groningers en Friezen in hun zoektocht naar een baan naar het westen trokken.” Ze vonden allemaal een plekje in Sterrenburg, dat in drie fasen zijn huidige vorm kreeg. De wijk begon tussen Oudendijk en Zuidendijk en kwam uiteindelijk uit bij de Wieldrechtse Zeedijk. In Sterrenburg I overheerst de hoogbouw, terwijl in Sterrenburg II en III de laagbouw met woonerven opvalt.
Groen karakter
„Bovendien is het een groene wijk”, gaat Berrevoets verder. „Dat ruime, groene karakter bleef in de loop van de jaren behouden. Daarnaast heeft de wijk veel voorzieningen en een groot winkelcentrum. Daarom is het aantrekkelijk om er te wonen. Veel mensen die zich in de beginperiode of tijdens de ontwikkeling van de wijk hier vestigden, hebben het zo goed naar hun zin dat ze niet meer weg willen. Hier voelen ze zich veilig.”
Volgens Berrevoets betekent dat tegelijk een opgave voor de toekomst. „De wijk vergrijst. Het is een uitdaging voor gemeente en maatschappelijke instellingen om de 80-plussers in het oog te houden. De viering van het jubileum gebruiken we om daarover met elkaar na te denken.”
Ds. R. Boogaard van de Ontmoetingskerk (PKN) staat al ruim negen jaar in Sterrenburg en vertelt dat de bewoners van oudsher kerks zijn. „Er waren in de beginjaren plannen om in de wijk een gezamenlijke oecumenische gemeente te stichten, maar dat initiatief is nooit van de grond gekomen.”
De wijk kende vroeger een grote hervormde en gereformeerde gemeenschap en een kleinere rooms-katholieke parochie. Ds. Boogaard: „We moeten eerlijk zeggen dat de kerkelijke betrokkenheid in de loop van de jaren hard is achteruit gegaan. Hervormden en gereformeerden zijn samengegaan, de rooms-katholieke kerk is uit de wijk verdwenen. Het ledenaantal loopt terug en dat geldt ook voor het aantal vrijwilligers. ”
Andere sfeer
Een ouder echtpaar dat boodschappen in het winkelcentrum doet en liever niet met naam in de krant komt, kan dat bevestigen. „Vroeger gingen veel mensen uit onze straat naar de kerk. Tegenwoordig zijn we bijna de enigen. En wij slaan ook weleens een keertje over. Waarom? Ach, we worden wat ouder en zijn niet zo goed meer ter been. Dan gaat zoiets vanzelf als je niet uitkijkt.”
Ds. Boogaard stelt dat de sfeer in de wijk verandert. „Mensen in de buurten kennen elkaar nog wel, maar ook hier slaat het individualisme toe. Het karakter van de samenleving verandert. Ook in Sterrenburg.”
De kerken spelen een grote rol bij de jubileumactiviteiten. Zo komt er eind oktober een boekje uit over ”50 jaar kerkelijk Sterrenburg” en zondagmiddag om half twee is er een openluchtviering op het Dalmeyerplein, waar de Ontmoetingskerk, de Nederlands gereformeerde kerk, de voormalige parochie en de evangelische Kom en Zie-gemeente bij betrokken zijn. „We horen erbij en willen kerk zijn in de wijk. Bovendien bestaan er via onze leden zoveel lijnen met het maatschappelijk gebeuren in Sterrenburg dat we ons willen laten zien.”
De komende maanden staan er onder meer fiets- en wandeltochten door de wijk en een culturele bijeenkomst op het programma. Daarnaast is er een fototentoonstelling over de geschiedenis van de wijk. „Daar zie en hoor je de verhalen van vroeger”, zegt Berrevoets. „Mensen ontmoeten elkaar bij de foto’s en halen herinneringen op.” Dat is ook de opzet van dit jubileum. „Eigenlijk is het één groot kennismakingsprogramma. Het is een uitdaging de komende jaren te blijven werken aan een vitale wijk voor alle generaties.”