Binnenland

De Graaf wijst suggesties over kiesstelsel af

De alternatieven die CDA, PvdA en VVD voor het nieuwe kiesstelsel hebben aangevoerd, voldoen niet. Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) blijft erbij dat zijn eigen stelsel het beste is, ondanks forse kritiek van de Tweede Kamer.

ANP
20 April 2004 06:51Gewijzigd op 14 November 2020 01:09

Dat is maandag gebleken uit de brief die De Graaf aan de Kamer heeft gestuurd. De bewindsman is bereid om ervoor te zorgen dat landelijke kandidaten ook op de regionale lijst kunnen meedoen maar de andere voorstellen wijst hij af.

CDA, PvdA en VVD kwamen twee weken terug met hun suggesties omdat zij het niet eens zijn met de plannen van De Graaf. Onderling konden ze trouwens ook geen overeenstemming bereiken.

Het plan van De Graaf bestaat eruit dat de kiezers twee stemmen krijgen, een voor de landelijke lijst en een voor de regionale. De landelijke stemmen bepalen de zetelverdeling in de Tweede Kamer, de regionale stemmen zijn van invloed op de samenstelling van de fracties. De bewindsman wil ongeveer twintig zogeheten meervoudige districten, waaruit twee tot zes afgevaardigden in de Kamer komen.

Dit alles moet ervoor zorgen dat de afstand tussen kiezer en gekozene kleiner wordt. Nu komen nog te veel parlementariërs op de slippen van hun lijsttrekker de Kamer binnen, vindt De Graaf.

De alternatieven waarmee de Kamer kwam, liepen uiteen van dertig districten (CDA) tot 150 (VVD). CDA en PvdA willen daarnaast enkelvoudige districten waaruit alleen de winnaar naar Den Haag mag. Deze partijen, die samen een meerderheid in de Kamer hebben, vinden het geen bezwaar als dat betekent dat de Tweede Kamer eens uit meer zetels bestaat dan de 150 die nu in de grondwet zijn vastgelegd.

Na alle alternatieven te hebben bestudeerd, komt De Graaf tot de conclusie dat de suggesties te zeer afbreuk doen aan zijn oorspronkelijke plan. Naast de concessie die hij al had aangekondigd over de onverenigbaarheid van de landelijke en de regionale lijst, wijst hij nu de optie van zestig enkelvoudige districten niet op voorhand af. De bewindsman benadrukt wel dat de meervoudige districten zijn voorkeur hebben, omdat dit leidt tot een betere spreiding van de districtskandidaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer