Buitenland

Welke staten doen er echt toe bij de verkiezingen?

Op 8 november gaan de inwoners van vijftig staten naar de stembus om de nieuwe president van hun land te kiezen. Iedere stem telt… zou je denken. Niets is minder waar. Op voorhand weten we al dat Wyoming Republikeins zal stemmen terwijl Hawaï zwaar op de hand zal zijn van de Democraten. Welke staten doen er echt toe op 8 november?

Jan-Willem Kranendonk (www.verkiezingenvs.com)
20 August 2016 10:18Gewijzigd op 16 November 2020 05:50

„Slechts zeven staten doen ertoe”, stelde politicoloog Larry Sabato eerder dit jaar: Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, Ohio en Virginia. Opgeteld vertegenwoordigen deze 7 staten 85 van de 538 kiesmannen. Dit zijn de zogeheten swing states. In de overige staten is volgens Sabato de uitslag van tevoren in steen gebeiteld. Op het lijstje is het een en ander af te dingen, maar uiteindelijk staat inderdaad veel op voorhand vast. Tenminste, bij de afgelopen verkiezingen. Want Hillary Clinton heeft inmiddels zo’n stevige voorsprong in de peilingen dat zij ook in traditioneel Republikeinse staten een kans maakt.

Georgia

Neem Georgia. In de afgelopen acht verkiezingen koos de staat zeven keer voor een Republikeinse kandidaat. Alleen in 1992 won uitgerekend Bill Clinton in Georgia van George H. W. Bush. Zijn vrouw Hillary heeft in de voorspelling van ”FiveThirtyEight” 54 procent kans om deze staat naar zich toe te trekken. In Arizona wonnen de Democraten zelfs maar één keer sinds 1952, dat was in 1996 bij de herverkiezing van president Clinton.

Van een Bill Clintoneffect kunnen we echter niet direct spreken. Sinds 1960 wonnen de Democraten in South Carolina alleen in 1976, toen Jimmy Carter in het zuiden de evangelicals achter zich wist te scharen. Dat Hillary 44 procent kans maakt in deze staat te winnen mag wat dat betreft opzienbarend genoemd worden.

Toch maken deze staten niet het daadwerkelijke verschil. Als Clinton kans maakt in deze staten –of Trump in staten als Connecticut, Delaware en New Jersey– betekent dat meestal een aanzienlijke voorsprong in de echte swing states. Dat is ook in 2016 overduidelijk het geval. Volgens de peilingen staat Clinton 6 procent voor in Ohio en Florida. Zonder in een van deze twee staten of in Pennsylvania te hebben gewonnen, kun je geen president worden.

Het is om die reden dat peilinggoeroe Nate Silver staten ook categoriseert aan de hand van de ”tipping-point chance”, de kans dat één bepaalde staat de balans in het voordeel van een kandidaat laat doorslaan. Florida, Pennsylvania en Ohio vertegenwoordigen samen 40 procent kans, terwijl Arizona, Georgia en South Carolina slechts 7 procent kans hebben om Clinton of Trump naar het Witte Huis te sturen, en de ander naar huis.

Veranderingen

Kortom, de echte swing states worden niet bepaald door één verkiezing. Uiteraard kan de electorale kaart na verloop van tijd danig veranderen. Zo was vijftig jaar geleden het zuiden sterk Democratisch, terwijl het nu gedomineerd wordt door de Republikeinen. Er zijn aanwijzingen dat Arizona en Georgia in de toekomst daadwerkelijke swing states worden. Maar de afgelopen twintig jaar vond het echte gevecht in Florida en Ohio plaats.

www.verkiezingenvs.com

Meer over
Witte Huis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer