Buitenland

Hezbollah: Akkoord over gevangenenruil

De leider van de militante Hezbollah-beweging heeft tegen de Arabische televisiezender Al-Jazeera gezegd dat er een akkoord is tussen de Hezbollah en Israël over een gevangenenruil waar ook gevangengenomen Palestijnse militanten bij betrokken zouden worden.

Buitenlandredactie
15 February 2002 21:51Gewijzigd op 13 November 2020 23:25

Israël heeft in het verleden altijd geweigerd te onderhandelen over de vrijlating van ontvoerde Israëlische burgers of soldaten. Een woordvoerder van de Israëlische premier Ariel Sharon weigerde vrijdag in te gaan op de claim van Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah.

De Hezbollah nam in oktober 2000 drie Israëlische soldaten gevangen in het zuiden van Libanon en later dat jaar ook de Israëlische zakenman Elhanan Tennenbaum, die waarschijnlijk onder valse voorwendselen naar Libanon was gelokt. De Hezbollah eist de vrijlating van dertien Libanese gevangenen, onder wie de guerrillaleiders sjeik Abdul-Karim Obeid en Mustafa Dirani, die respectievelijk in 1989 en 1994 uit Libanon werden ontvoerd door Israël. Volgens Nasrallah gaat de Israëlische regering akkoord met een gevangenenruil, maar zijn er nog grote verschillen inzake de aantallen bij de ruil te betrekken gevangenen. Duitsland zou een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van het akkoord tussen de Hezbollah en Israël.

Israël heeft vrijdag in de Palestijnse gebieden diverse vergeldingsacties uitgevoerd, na een zware bomaanslag een dag eerder op een tank. De aanslag in de Gazastrook kostte donderdagavond aan drie Israëlische militairen het leven. Waarnemers verwachten dat de regering in Jeruzalem zich naar aanleiding van het incident zal bezinnen op haar strategie in de Palestijnse gebieden.

De aanval op de tank lijkt goed te zijn voorbereid. Het leger drong de Gazastrook binnen nadat een konvooi van Joodse kolonisten in een hinderlaag was gelopen. Direct hierna reed de tank naar het gebied en die werd vervolgens met zwaar geschut uitgeschakeld. Door de ontploffing van een 100 kilo zware bom werd de complete geschutskoepel weggeblazen. Drie Israëliërs kwamen om, een raakte gewond.

Een Israëlische legerkapitein sprak van een professionele bom, waarvan hij het bestaan niet kende. Hij maakte een vergelijking met de tactieken die Hezbollah-strijders in Libanon gebruikten toen Israël het zuiden van dat land bezet hield.

Radicale Palestijnse groeperingen reageerden vrijdag met het nodige enthousiasme op de aanslag. „Dit is een nieuwe ontwikkeling in het verzet tegen Israëlische tanks”, zo zei een hoge functionaris van de militante moslimbeweging Hamas. „Het verzet gaat door totdat Israël zich uit de Palestijnse gebieden heeft teruggetrokken”, aldus de functionaris.

Vrijdag maakte het Israëlische leger opnieuw zijn opmars in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De kolonel van een Israëlische elite-eenheid kwam op de Westoever om het leven. De man werd gedood toen een muur van een huis op de Westoever instortte. Israëlische troepen waren bezig de woning met de grond gelijk te maken omdat een moslimmilitant zich er zou ophouden.

Aan het eind van de dag kwam ook de Israëlische luchtmacht in actie. Een F-16-gevechtsvliegtuig schoot een raket af op een Palestijns vluchtelingenkamp. Daarbij kwam een lid van de Palestijnse veiligheidsdienst om het leven. Zeventien mensen liepen verwondingen op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer