Economie

ABN en Delta Lloyd smaakmakers op Damrak

ABN AMRO en Delta Lloyd waren woensdag de smaakmakers op een negatieve beurs in Amsterdam na bekendmaking van resultaten. Chipmachinefabrikant ASML moest het echter flink ontgelden door uitlatingen van zijn belangrijke klant Intel.

ANP
17 August 2016 11:54Gewijzigd op 16 November 2020 05:46

De AEX stond tegen het einde van de ochtendhandel 0,4 procent in het rood op 449,42 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 639,11 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,7 procent in. In Londen noteerde de FTSE vlak.

ABN was koploper in de AEX met een plus van bijna 4 procent. De bank boekte vorig kwartaal een hogere winst dan analisten hadden voorspeld en kondigde verdere bezuinigingen aan. De concrete gevolgen daarvan voor het personeel zijn nog niet duidelijk.

ASML was juist de grootste verliezer bij de hoofdfondsen met een min van 4,8 procent. Intel heeft zich terughoudend uitgelaten over de mogelijke toekomstige inzet van de geavanceerde EUV-machines die ASML ontwikkelt. Intel verwacht dat het nog wel drie jaar kan duren voordat het die nieuwe technologie, die het mogelijk moet maken om nog kleinere en krachtigere chips te ontwikkelen, kan gaan gebruiken. ASML liet weten achter zijn verwachtingen voor EUV te blijven staan.

Verzekeraar Delta Lloyd nam het voortouw in de MidKap met een koerswinst van 4,5 procent. Delta Lloyd wist zijn kapitaalbuffer de afgelopen maanden sterker te verstevigen dan verwacht.

Bouwer Heijmans kwam met teleurstellende resultaten over de eerste helft van 2016. Daarbij hielden vooral de problemen bij de infrastructuurtak in Nederland aan, waardoor opnieuw verlies werd geleden. Heijmans zag 7,8 procent van zijn beurswaarde verdampen.

Bij de kleine bedrijven kreeg Holland Colours er 5,3 procent bij. De pigmentproducent gaf dinsdag nabeurs aan dat de winst vorig kwartaal sterk is gegroeid.

In Kopenhagen verloor Carlsberg 4,7 procent. De bierbrouwer waarschuwde dat de groei de komende tijd afzwakt door de economische problemen in Rusland.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent naar 46,25 dollar. Brent werd 0,8 procent goedkoper bij 48,85 dollar per vat. De euro werd voor 1,1270 dollar verhandeld, tegen 1,1280 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer