Economie

Van Dongen Installateurs is altijd kleinschalig gebleven. „Daarin ligt onze kracht”

„We hebben nooit de ambitie gehad om groot te worden”, zegt vader Jos (71). Zoon Peter (45), bij wie nu de dagelijkse leiding berust over Van Dongen Installateurs in Dordrecht, vult aan „Je kunt ook groot worden door klein te blijven.”

Arie de Rooij
15 August 2016 15:33Gewijzigd op 16 November 2020 05:44
Peter (l.), Ruben (m.) en Jos (r.) van Dongen. beeld Sjaak Verboom
Peter (l.), Ruben (m.) en Jos (r.) van Dongen. beeld Sjaak Verboom

Hij licht toe: „We zitten meestal niet langdurig op één project. Onze kracht ligt in kleinschaligheid. Daardoor ben je als bedrijf en klant niet anoniem voor elkaar, mensen weten wie ze over de vloer krijgen. Dat geeft vertrouwen en ook kun je zo de kwaliteit goed bewaken.”

Toch was er door de tijd heen wel degelijk groei. En ook nu is daarvan sprake. „We zijn dringend op zoek naar vakmensen.” De onderneming is gevestigd aan de Toulonselaan, in het centrum van de stad, en daar zijn de panden, met kantoor, werkplaats en magazijn, diverse keren uitgebreid. Momenteel wordt het werk verricht door een team van vijf mensen: Peter, zijn vrouw Deborah (administratie), vader Jos, zoon Ruben (18), een zwager en nog een werknemer die níét tot de familie behoort.

De geschiedenis gaat terug tot 1921. Toen begon Huig Bertus van Dongen, de opa van Jos, voor zichzelf, met het repareren van potten en pannen. Hij ging deur aan deur vragen of er nog iets stuk was. Thuis, bij het fornuis, soldeerde hij het keukengerei, voor de prijs van twee, één of zelfs een halve cent. Jos: „Als de kinderen ’s middags uit school kwamen, stonden de gerepareerde spullen in de gang. Zij moesten die dan terugbrengen. En onderweg keken ze of de groenteman soms ergens een aardappel had laten vallen. Het was geen weelde.”

Na enkele jaren huurde Huig Bertus een pakhuis, als werkruimte. Van lieverlee deed hij ook andere klussen, zoals het schoonmaken van kolenkachels en het vervaardigen van kachelpijpen en dakgoten. Eind jaren dertig kwamen zoon Piet, de vader van Jos, en diens broer Bertus bij hun pa in de zaak. De drie richtten zich toen vooral op lood- en zinkwerk. In 1957 vond de verhuizing plaats naar de huidige locatie.

Jos –„ik zit nu in de vut, de verlate uittreding”– trad in 1960 toe. Onder tragische omstandigheden: oom Bertus verongelukte. „Na zijn overlijden ben ik van school gegaan en heb ik samen met m’n vader het bedrijf voortgezet. Opa werkte inmiddels niet meer.”

Toen in de jaren zestig in Slochteren de exploitatie van de gasbel aanving, gaf dat de firma een impuls. Jos: „Ik had een opleiding voor gastechniek gevolgd. We gingen gaskachels verkopen, we deden voortaan ook centrale verwarming en veel leidingen moesten vervangen worden.”

Peter maakte in 1987 zijn opwachting. Hij is vandaag de dag directeur-eigenaar. De werkzaamheden van Van Dongen, die in hoofdzaak worden uitgevoerd in de Drechtsteden en het gebied daaromheen, omvatten gas, water, riolering, cv, dakwerk en airconditioning; geen elektro. Zo’n 60 tot 70 procent heeft betrekking op de particuliere markt. Voor de rest draait het om opdrachten van bedrijven, scholen, kerken en instellingen. Nieuwbouw blijft buiten beeld.

„Ook de gemeente Dordrecht is een goeie klant”, benadrukt Peter. Zo zijn onlangs de goten vernieuwd van het Dordrechts Museum. Een ander „bijzonder” project van kortgeleden betreft de restauratie van de koepel van de Bonifatiuskerk in de stad, met het aanbrengen van een nieuwe koperen bedekking.

Is er door de tijd heen veel veranderd in het vak? Jos: „Ja, heel veel. Ik heb, in de jaren zestig, de overgang meegemaakt van loden naar koperen waterleidingen.” Peter: „En ik die van koper naar kunststof. Fittingen bijvoorbeeld zijn tegenwoordig veelal van kunststof. Ook de verbindingstechniek, de wijze waarop je buizen aan elkaar sluit, is aangepast. We solderen weinig meer, het is nu vooral perswerk, met de tang stukken op elkaar klemmen.”

Ruben, sinds enkele maanden in de zaak, zou als vertegenwoordiger van de vijfde generatie de opvolger kunnen zijn. Heeft hij al toekomstplannen voor het bedrijf? „Daar heb ik nog niet zo over nagedacht. Eerst begin ik na de zomervakantie met een leer- en werktraject, om de benodigde papieren te halen.” Vader Peter voegt daaraan toe: „Uiteindelijk ligt de toekomst van ons bedrijf in Gods hand. Soli Deo Gloria.”

>>rd.nl/familiebedrijven

Bedrijf: Van Dongen Installateurs in Dordrecht

Opgericht in: 1921

Aan het roer: Peter van Dongen


Zomerserie Familiebedrijven

Dit is het negende deel in een serie over familiebedrijven. Volgende week maandag deel 10.

Meer over
Familiebedrijven

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer