KLM–top ziet af van bonussen na overname
De KLM–top ziet af van de bonussen die in het vooruitzicht waren gesteld na de overname van de luchtvaartmaatschappij door Air France. Dat heeft een woordvoerder van de KLM zondagavond gezegd. De raad van commissarissen heeft ingestemd met het besluit van het KLM–directie.
De directie had de vakbonden en de ondernemingsraad (OR) van de KLM zondagavond uitgenodigd voor een gesprek op het hoofdkantoor in Amstelveen. De vakbonden en de OR waren woedend over de bonus die de KLM–top zou krijgen, als na de overname door Air France bepaalde kostenbesparingen zijn behaald. Ze dreigden met werkonderbrekingen als de directie niet voor maandag zou afzien van de extraatjes.
In het eerste jaar na de transactie zou de directie een bonus van 20 procent van het volledige salaris ontvangen, het tweede jaar 30 procent en in het derde jaar 50 procent. KLM zit midden in een reorganisatie waardoor 4500 banen verdwijnen.
De KLM–top ziet alleen af van de bovengenoemde bonussen, zo benadrukte een woordvoerder zondagavond. De directieleden zien niet af van de bonus die hen wacht als zij hun contract niet verlengen, maar tegen deze beloning ageerden de vakbonden ook niet. De zegsman wilde geen commentaar geven op de vraag of de druk die minister Zalm van Financiën zondag uitoefende, de doorslag heeft gegeven in het besluit een deel van de bonussen te schrappen.
Minister Zalm zei de bonussen „wel erg royaal" te vinden. Hij kondigde aan maandag een vertegenwoordiger naar de aandeelhoudersvergadering te sturen om aan te dringen op lagere beloningen. „Ik wil rekening houden met maatschappelijk ongenoegen over exorbitante beloningen", stelde Zalm. De staat heeft zeggenschap, omdat ze circa 14 procent aan prioriteitsaandelen in KLM bezit.
De vakbonden toonden zich zondagavond uitermate tevreden over de beslissing van de KLM–top. „Maar het is wel een schande dat de directie het hierop heeft laten aankomen. Ze heeft een enorme inschattingsfout gemaakt", stelde bestuurder Jan van den Brink van FNV Bondgenoten. Zijn collega Ingeborg Baltussen van CNV Bedrijvenbond vindt echter dat het „van moed getuigt om dit besluit te nemen".
De geplande actie van de vakbeweging bij de aandeelhoudersvergadering van KLM is nu van tafel, zei Baltussen. Andere ondernemingen kunnen wel protesten verwachten, zo kondigde voorzitter Doekle Terpstra van de vakcentrale CNV zondagavond aan. Het CNV wil de actie tegen de hoge beloningen van bestuurders verbreden.
Terpstra heeft ING, ABN Amro en Aegon in het vizier. Hij wil tijdens aandeelhoudersbijeenkomsten tegen de beloningen protesteren. „We willen het vliegwiel op gang krijgen, want dit kan niet langer zo."