Bank of England zwengelt beurzen aan
Beleggers hebben positief gereageerd op de stimuleringsmaatregelen van de Bank of England. De koersenborden in Europa kleurden aan het begin van middag steviger in het groen na de aankondiging. De centrale bank verlaagde onder meer de rente om de Britse economie na het brexit-besluit een steuntje in de rug te geven.
De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 14.00 uur uur 1,5 procent hoger op 445,56 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 622,09 punten. De FTSE in Londen, die de dag voorzichtig was begonnen, noteerde 1,5 procent winst. De belangrijkste graadmeters in Parijs en Frankfurt stonden 0,8 en 1,1 procent hoger.
In Amsterdam was Fugro de dissonant met een verlies van 14,5 procent. De bodemonderzoeker zag zijn verlies in de eerste helft van het jaar fors oplopen. De MidKapper had veel last van problemen in de olie- en gassector en verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar.
In de AEX was staalproducent ArcelorMittal de grootste stijger met een plus van 4 procent. KPN was de grootste verliezer met een min van 1,1 procent. Concurrent Ziggo kreeg woensdag toestemming uit Brussel voor zijn fusie met Vodafone Nederland.
AMG noteerde bij de kleinere fondsen een stijging van 6,3 procent. Het metaalbedrijf wist zijn winst in het tweede kwartaal meer dan te verdrievoudigen, ondanks zwakke metaalprijzen. De ondernemingprofiteerde bovendien van kostenbesparingen.
In Frankfurt stond Siemens in de schijnwerpers met een plus van 4,5 procent. Het Duitse technologiebedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor 2016 nadat het de afgelopen maanden een paar grote orders binnenhaalde. Resultaten van producent van verzorgingsproducten Beiersdorf en de Duitse sportartikelenfabrikant Adidas werden minder goed ontvangen. De aandelen daalden 2,9 procent in waarde.
In Londen beloonden beleggers verzekeraar Aviva met een plus van ruim 7 procent voor zijn kwartaalcijfers. Goudbedrijf Randgold stond ruim 7 procent lager, maar stond er in de aanloop naar de aankondiging van de Bank of England nog een stuk slechter voor.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent naar 40,70 dollar. Brentolie ging 0,7 procent omlaag op 42,79 dollar per vat. De euro werd voor 1,1120 dollar verhandeld, tegen 1,1176 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.